La caravana es pot moure per adobar diferents parts de la finca (ACN / Marta Lluvich)

Gallines nòmades: de nit a la caravana, de dia en prats del Pirineu

La granja La Bana ha començat a comercialitzar ous ecològics produïts a la Chicken Caravan, un invent que permet evitar la degradació del terreny

Redacció / ACNActualitzat

Durant el dia viuen en llibertat, i a la nit van a pondre i a dormir a la Chicken Caravan, una caravana de gallines. És un invent pioner a Catalunya i a l'Estat i ja fa un mes que està en marxa a la Bana, un petit nucli del Pallars Sobirà. Aquesta setmana han començat a comercialitzar els ous ecològics produïts en aquests prats del Pirineu.

Núria Padrós, titular de la granja La Bana, explica que amb la caravana eviten la degradació del prat. Cada setmana mou el vehicle uns metres, que està foradat per sota, i d'aquesta manera el fem cau i adoben la finca.

Les gallines passen el dia fora i a la nit entren a la caravana (ACN / Marta Lluvich)

Ara, les gallines ponedores són en un pati de 400 metres quadrats, però cada mes la Núria canvia la caravana de pati, dins la finca de 2,5 hectàrees, i així regeneren el terreny.

Quan arriben les nou del vespre a la caravana s'hi encén un llum i les gallines detecten que és l'hora d'anar a dormir. I una a una van entrant al vehicle, es van posant a les barres i fins a l'endemà no tornen a sortir al camp.

Les gallines van canviant d'espai per evitar la degradació del terra (ACN / Marta Lluvich)

Padrós explica que les gallines s'han adaptat molt bé a la caravana i pràcticament ja ponen totes. Els ous de La Bana es poden trobar en establiments comercials i de restauració de la comarca, i la Núria té la voluntat de poder organitzar visites ben aviat i que la gent pugui adquirir-los a la mateixa granja.

De moment, ha començat amb una caravana, però vists els bons resultats preveu incorporar-ne tres més, i triplicar també el nombre de gallines, passant d'un centenar a unes quatre-centes.

Núria Padrós ja preveu ampliar l'explotació amb tres caravanes més (ACN / Marta Lluvich)

Les gallines estan a l'aire lliure dins un tancat electrificat per evitar danys de la fauna salvatge. Juntament amb les gallines també hi viuen dos gossos de protecció que eviten la presència de qualsevol altre animal.

Els ous es poden comprar en comerços de la comarca (ACN / Marta Lluvich)

La caravana de gallines és molt més que un galliner, perquè que revoluciona la manera de recollir els ous. Es tracta d'un galliner gran, portàtil, mòbil, fàcil de netejar i que permet fertilitzar fàcilment el terreny. De fet, la Chicken Caravan va guanyar el premi a la invenció de l'any a Austràlia, d'on és la firma que les comercialitza.

 

ARXIVAT A:
AlimentacióEcologiaComerç
Anar al contingut