Gallina Blanca tanca la planta de Sant Joan Despí, amb 60 anys d'història

Gallina Blanca ha estat un símbol de l'evolució de la indústria alimentària en els últims 80 anys
Redacció Actualitzat

El desembre de l'any passat, el Grup Agroalimen va anunciar que tancaria la planta de Gallina Blanca després de 60 anys a Sant Joan Despí. Ha arribat el moment. Aquest divendres és l'últim dia d'unes instal·lacions amb molta història, un símbol de l'evolució de la indústria alimentària en els últims 80 anys.

La producció es traslladarà a Osca i s'ha arribat a un acord amb els treballadors que inclou jubilacions, indemnitzacions i recol·locacions. A l'edifici antic s'hi construirà la seu corporativa del grup Agroalimen al qual pertany Gallina Blanca.

La companyia, fundada en plena Guerra Civil per Lluís Carulla, es va traslladar a finals dels anys 50 a Sant Joan Despí, quan, amb l'èxit de les pastilles de brou Avecrem, les instal·lacions de Barcelona van quedar petites. A l'Arxiu Municipal encara hi conserven el projecte original, del 1955.

 

 

Raúl Sanz, tècnic de l'Arxiu Municipal de Sant Joan Despí:

"És el mateix moment que coincideix amb l'onada migratòria de gent que venia aquí, a Sant Joan, i a tot el Baix Llobregat. I és el moment en què altres empreses com la Seat o la Roca tenen les grans factories i s'instal·len al Baix Llobregat. Gallina Blanca era l'empresa insígnia."

 

 

Va ser la primera empresa del futur polígon Fontsanta i les obres van anar ràpid: el 57, quan encara no estaven acabades, la factoria va començar la producció. La inauguració es va fer el 1963. Les instal·lacions disposaven d'una granja avícola pròpia i el luxós edifici principal tenia, fins i tot, un auditori, des d'on es feien les famoses emissions radiofòniques de Gallina Blanca.

Molts treballadors hi arribaven en tren i tots eren de procedència ben diversa com, per exemple, Modest Dot, un pagès de Sant Joan Despí que hi va treballar des del 1964 al 1992; Fernanda Tejada, una immigrant andalusa que va estar a l'empresa des del 1974 al 2017 i Josefina Saumell, de l'Espluga de Francolí, el mateix poble que el fundador de Gallina Blanca, que va treballar a la planta des del 1969 al 1974.

Modest Dot:

"Del carrer Major fins al riu tot eren camps, pomeres, presseguers. Hi havia una fruita fantàstica."

Fernanda Tejada:

"Amb 14 i 15 anys ens vam traslladar tots aquí. No ens volíem separar i vam emigrar."

Josefina Saumell:

"El senyor Carulla es va posar en contacte amb el meu pare i al final vam venir a Sant Joan Despí. El meu pare va ser encarregat a la sala d'incubació."

 

 

Gallina Blanca va ser clau per a la industrialització de la comarca, però també per a la incorporació de la dona al món laboral.

Raúl Sanz:

"Moltes dones van anar a treballar a Gallina Blanca fins i tot amb treballs qualificats. No només desplomaven gallines, sinó que n'hi havien a administració, als laboratoris. Era un punt de referència del treball femení a Sant Joan Despí."

 

 

Eren moltes hores de feina, recorden, no sempre ben pagades...

Modest Dot:

"Sacs de farina, sacs de tot. Havies de fer molt de pes primer. Treballaves a base de bé. Cada vegada es va anar modernitzant més."

La Fernanda Tejada i la Josefina Saumell van treballar en control de qualitat:

Fernanda Tejada:

"Jo, al final de la meva vida laboral, puc dir que ha estat completa aquí. Sant Joan Despí és veure la Gallina Blanca. Quan arribes i veus el cartell de Gallina Blanca, ja ets a casa."

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut