Barcelona

Gallardón alerta que Espanya haurà de sortir de l'euro si Catalunya s'independitza

En una intervenció al Cercle d'Economia de Barcelona, el ministre de Justícia ha afirmat que la secessió de Catalunya suposaria acabar amb Espanya "perquè Espanya no té sentit sense Catalunya". "Ni Espanya és el problema, ni la independència la solució", ha afegit.

RedaccióActualitzat
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, afirma que, si Catalunya és independent, Espanya haurà de sortir de l'euro. En una roda de premsa al Cercle d'Economia de Barcelona, on ha tingut un dinar privat, el ministre ha assegurat que la secessió de Catalunya suposaria acabar amb Espanya, "perquè Espanya no té sentit sense Catalunya". "Ni Espanya és el problema, ni la independència la solució", ha afegit.

"Espanya no podria sobreviure en la pertinença l'euro en el supòsit que es plantegés una situació d'independència de Catalunya. Això portaria un retrocés econòmic que duraria moltes generacions", ha destacat en una roda de premsa multitudinària i de to apocalíptic.

La secessió de Catalunya "no significaria treure Catalunya d'Espanya, sinó acabar amb Espanya, perquè Espanya no s'entén a si mateixa sense Catalunya, no és una extremitat que es pot arrencar del tronc. És, històricament i sociològicament, a més de constitucionalment, part nuclear de la nació espanyola", ha argumentat.

També ha manifestat que Catalunya "té raó" quan demana estructures d'estat per defensar els interessos dels seus ciutadans, però ha afegit que "la millor estructura d'estat és la d'Espanya, i qualsevol altra estructura inferior entraria en unes condicions de debilitat davant de la realitat europea i comportaria un empitjorament extraordinàriament important de la crisi econòmica".

"No preveig la possibilitat que cap alt càrrec en aquesta societat democràtica deixi de complir la legislació i, molt especialment, la Constitució. Però, si això passés, no li he de donar jo la resposta, perquè està establerta a la mateixa Constitució", ha contestat en referència a un eventual referèndum independentista.

Ruiz-Gallardón ha considerat que CDC està "desbordada" per un discurs que "no han escrit" i per al qual no té alternativa i ha lamentat que UDC no aixequi una "veu" més concordant i coincident amb el que ha estat el seu "històric discurs catalanista".

També ha carregat contra els socialistes per estar "dividits" i sense un criteri clar, mentre que del tripartit ha assenyalat que va cometre "errors greus" que ens han abocat a la crisi. Segons el ministre, davant aquestes derives, el PP s'ha convertit en "l'hereu natural" del catalanisme "que va portar Catalunya als seus millors moments".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut