Els viatgers s'hauran de registrar quan arribin a Galícia (EFE/ Salvador Sas/Arxiu)

Galícia obliga a registrar-se tots els viatgers provinents de Catalunya, Aragó, el País Basc i la Rioja

La mesura també afecta els viatgers que vinguin des de Portugal i 136 països més, siguin o no residents. Qui no ho compleixi s'exposa a multes de 300 a 15.000 euros

Actualitzat

Els viatgers procedents de Catalunya, Aragó, Navarra, el País Basc i la Rioja que vagin a Galícia estan obligats des d'aquest dimecres a comunicar la seva arribada a les autoritats sanitàries.

La llista inclou 136 països on el coronavirus té un impacte important, i la Xunta de Galícia vol controlar la presència de viatgers procedents d'aquests indrets i revisar la relació de persones periòdicament.

Objectiu: afavorir el diagnòstic precoç de nous casos de la pandèmia

El govern autonòmic ha posat en servei un número de telèfon (881 002 021) i una pàgina web perquè els viatgers que hagin estat els últims 14 dies en aquestes zones especialment afectades pel coronavirus alertin dels seus plans abans d'arribar a Galícia.

Són tot territoris que durant 14 dies han tingut una incidència acumulada (IA) de casos de Covid per 100.000 habitants 3,5 vegades superior a la de Galícia.

La relació s'actualitzarà cada 15 dies i les dades recollides dels viatgers seran eliminades quan passin 28 dies. En el cas que siguin visitants, se'ls facilitarà un telèfon perquè puguin comunicar qualsevol canvi en la seva salut. A més a més, si són persones de col·lectius de risc se'ls podrà fer un PCR i, si calgués, es podrà aïllar la persona en cas d'estar infectada.

Multes de 300 a 15.000 euros

Els viatgers tindran 24 hores de marge des de la seva entrada a Galícia per facilitar aquestes dades. Ja siguin allotjaments turístics o companyies de transport (aèries, marítimes o terrestres), hauran d'informar d'aquest requisit, que té com a objectiu afavorir el diagnòstic precoç de nous casos de la pandèmia.

La Xunta estableix que les tasques de control i inspecció recauran en les autoritats autonòmiques i municipals. Les persones que no omplin el registre s'exposen a multes d'entre 300 i 15.000 euros, en funció de la gravetat: si han obviat el tràmit o si, a més a més, han provocat un brot.

25 persones: xifra límit per fer trobades i reunions privades

Alberto Núñez Feijóo, actual president de la Xunta en funcions, ha anunciat que es recomanarà que es limitin a 25 persones les trobades i reunions particulars en espais privats, per evitar riscos de propagació i contagi de la malaltia.

"El registre és un servei perquè la gent pugui venir a Galícia, no pas per impedir-ho."

"Posem els serveis sanitaris al seu servei."

En l'àmbit internacional, la Xunta reconeix les competències del govern espanyol i recorda als passatgers que vinguin de qualsevol aeroport o port estranger que han d'omplir un formulari sanitari.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutGalícia
Anar al contingut