Una dona rep la vacuna (Europa Press/Adrian Lugones)

Galícia aprova fer obligatòria la vacunació contra el criteri del govern de Sánchez

L'executiu pot presentar un recurs d'inconstitucionalitat, de manera que és possible que la llei gallega tingui poc recorregut

Redacció/Agències
TEMA:
Coronavirus

El Parlament de Galícia ha aprovat, amb els vots a favor del PP i els del BNG i PSG en contra, la reforma de la llei de salut gallega que estableix multes de 1.000 a 600.000 euros per infraccions sobre la salut pública, entre elles la "negativa injustificada "a la vacunació.

Els partits de l'oposició han criticat aquesta "vacunació obligatòria" per considerar que només servirà per "donar ales als negacionistes" de la pandèmia. El PSG ha rebutjat aquesta "suposada obligatorietat", ja que assegura que només es podrà establir "en circumstàncies molt concretes".

Aquesta reforma de la Llei de Salut de 2008, promoguda pel govern gallec, però presentada com a proposició de llei pel PP de Galícia, estableix com a sancions molt greus, amb multes de més de 60.000 euros, els incompliments de l'obligació d'utilitzar la mascareta o la "negativa injustificada a la vacunació", "quan es produeixi un risc o dany molt greu per a la salut de la població".

També la "falta de compliment voluntari de la mesura d'aïllament" o de l'"obligació de quarantena" de manera "repetida o reiterada", segons figura en el text elaborat davant de l'actual pandèmia de la Covid-19. A més, faculta les autoritats sanitàries, en cada cas, a "adoptar mesures preventives d'obligat compliment quan existeixi o se sospiti raonablement l'existència d'un risc imminent i greu per a la salut de la població".

Aquestes restriccions poden anar des de la confiscació de productes, fins al tancament d'empreses, la limitació d'horaris o ordenar als ciutadans la prestació de serveis personals, així com mesures de control de persones malaltes i submissió a tractament o a quarantena, entre altres.

Les mesures s'adoptaran "de manera motivada, després d'avaluar els principis científics" i seguint "el principi de precaució", però podran establir-se "encara que segueixi existint risc d'incertesa científica" quan "s'observi l'existència, fundada, seriosa i raonable, d'un risc actual o imminent per a la salut de la població".


Possible intervenció del govern de Sánchez

Diverses vegades, el govern espanyol s'ha pronunciat descartant la possibilitat que la vacuna fos obligatòria. L'executiu de Pedro Sánchez podria plantejar-hi un recurs d'inconstitucionalitat, un procés que pot engegar o bé el president d'Espanya, cinquanta diputats i cinquanta senadors o el defensor del poble, per la qual cosa el PSOE ho podria fer sense haver de comptar amb cap altre partit.

Una altra via per la qual no caldria intervenció governamental seria la de la qüestió d'inconstitucionalitat, que qualsevol jutge o tribunal podria reclamar.

És d'esperar, doncs, que aquesta proposta legislativa no tingui gaire recorregut si el Tribunal Constitucional considera que no s'adiu a la carta magna.
 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Vacunes Galícia
Anar al contingut