Gairebé el 90% dels europeus no pagaria més per un cotxe que contamini menys
Presentació de cotxes elèctrics de Volkswagen (Reuters)

Gairebé el 90% dels europeus no pagarien més per un cotxe que contamini menys

Un estudi mostra les contradiccions dels ciutadans de la UE pel que fa a la problemàtica ambiental

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Malgrat que la immensa majoria d'europeus asseguren que els preocupa el medi ambient, el cert que és que només un 11% estarien disposats a pagar més per un cotxe menys contaminant.

A l'hora de comprar un cotxe, aquest factor queda molt per darrere del consum de combustible, el 46%, la seguretat viària, el 48% i sobretot, el preu, el 50%.

És la principal conclusió d'un estudi sobre la percepció ciutadana de les etiquetes ambientals europees, les anomenades EU Ecolabel, creades el 1992.

"Cost més baix o menys impostos"

L'estudi l'ha liderat Francisco Lupiáñez, professor de Comunicació a la Universitat Oberta de Catalunya, la UOC, que assegura que a l'hora de comprar, el preu és el que mana:

"És més probable que les persones enquestades triïn cotxes de baixes emissions quan l'etiqueta dona informació sobre costos més baixos o menys impostos, i hi ha menys probabilitats que siguin influïts pels beneficis relacionats amb la salut, l'aparcament o les tarifes d'accés."

En aquest sentit, si els cotxes de baixes emissions tinguessin aparcaments més barats al centre de les ciutats, hi ha més gent que optaria per anar en transport públic que no pas pagar més per aquest tipus de cotxes.

Creuen que sempre són més cars

Segons Lupiáñez, un motiu és que bona part dels ciutadans que han participat en l'estudi donen per fet que són més cars que els altres, malgrat que això ja no sigui sempre així.

L'estudi s'ha fet amb una mostra de 6.400 persones de 8 països, 800 per país: Alemanya, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Espanya, República Txeca, Lituània i el Regne Unit.


Desconeixement i desconfiança cap a les Ecolabel

Els resultats de la recerca s'han publicat a la revista The International Journal of Life Cycle Assessment, dedicada a estudiar i a fomentar la reducció de l'impacte ambiental en el cicle de vida dels productes industrials.

És el mateix objectiu de les etiquetes UE Ecolabel de la Unió Europea. Però malgrat que ja fa gairebé 30 anys que existeixen, l'estudi de Lupiáñez mostra que hi ha un 43% de ciutadans europeus que no les coneixen, i un 39% que no hi confien.

 
ARXIVAT A:
MobilitatMedi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut