Montcada i Reixac

Gairebé 6.900 acomiadats per EROs fins a l'agost, més que en tot el 2018

Repunten les retallades de plantilla col·lectives, sobretot en empreses grans, una mostra de la desacceleració de l'economia

RedaccióActualitzat

S'acumulen els senyals de frenada econòmica, ja sigui per les previsions d'organismes internacionals com a peu de carrer, amb números i històries molt més pròximes. 

A Catalunya, entre gener i agost, gairebé 6.900 treballadors han estat acomiadats en expedients de regulació col·lectiva (ERO). Aquesta xifra ja és més que en tot l'any passat, quan el nombre de persones que van perdre la feina en aquests procediments va superar les 6.300. Es tracta, sobretot, de plans de retallada de plantilla especialment d'empreses grans.

Són números encara lluny dels pitjors moments de la crisi, però en la línia de les veus que avisen d'un alentiment de l'economia per als pròxims mesos.
 

La digilització hi ha influït

La multinacional de components per a cotxes TE Connectivity ha estat l'última d'anunciar un expedient que podria afectar 100 treballadors dels 380 que hi ha a la planta de Montcada i Reixac. Aquest dijous, els treballadors, entre assemblea i assemblea, buscaven explicacions a la mesura que encara no tenen detallada.

Mentre la multinacional diu estar immersa en un procés de reorganització i vol portar part de la producció de Montcada a altres plantes que el grup té arreu del món per reduir costos, els representants sindicals asseguren que és una de les plantes més ben puntuades i eficients del grup.
 

Pedro Prieto, del comitè d'empresa d' ET Connectivity, creu que la fàbrica quedaria tocada: 

"Per nosaltres, és vital mantenir la plantilla en volum, perquè és necessari per mantenir aquesta planta competitiva. Si ens treuen 100 persones, per a nosaltres, seria la mort." 

 

Els primers senyals d'alerta ja van arribar fa uns mesos quan Nissan va acomiadar 600 persones de la fàbrica de la Zona Franca. Però altres grans empreses, com Caixabank, Santander i altres de serveis tampoc s'escapen d'aquesta tendència, que, segons els experts, té diversos motius.
 


Joan Antoni Alujas, professor d'Economia Universitat de Barcelona, considera que la digitalització hi té un pes: 

"A part de la inestabilitat que hi pugui haver a nivell internacional, amb la guerra comercial, el Brexit i incerteses diverses, hi ha un altre tema que és la tecnologia, la digitalització. Això està fent que empreses, sobretot grans, facin una renovació del negoci i apostin més per una versió digital, que  el que fa és estalviar mà d'obra." 


Alujas remarca que els ajustos continuaran i seran més suaus o intensos en funció de com evolucioni l'economia: 

"El que hi ha ara és una desacceleració, no una recessió. Si, finalment, acaba en recessió, sí que hi pot haver un increment substancial". 

 

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut