Un opòssum comú rescatat del foc (Reuters/Jill Gralow)
Sydney

Gairebé 500 milions d'animals morts pels incendis a Nova Gal·les del Sud, a Austràlia

Entre les espècies afectades, n'hi ha moltes en perill d'extinció, com cangurs, coales, uombats o diables de Tasmània

RedaccióActualitzat

"És un desastre sense precedents des del punt de vista de la fauna." Ho diu Chris Dickman, ecòleg de la Universitat de Sydney, referint-se a la immensa quantitat d'animals que han mort a causa dels incendis que arrasen Austràlia des del setembre passat.

La xifra només compta bona part dels mamífers, ocells i rèptils que viuen a l'estat de Nova Gal·les del Sud, 36.000 quilòmetres quadrats de terrenys cremats. En canvi, no ha fet càlculs d'insectes, peixos, granotes, ni d'alguns mamífers com els ratpenats.

"Alguns animals han mort en els incendis. D'altres, han volat o s'han enterrat al subsòl. El perill és que quan tornen o surten a la superfície, no troben menjar o troben depredadors que els esperen."

Dickman ha fet aquesta estimació basant-se en un estudi del 2007 del Fons Mundial per a la Natura (WWF) sobre l'impacte de la tala d'arbres en els animals a Nova Gal·les del Sud.

Segons Dickman, extrapolant els resultats a tot el país, on s'han cremat 50.000 quilòmetres quadrats, la quantitat d'animals afectats podria ser de 1.000 milions.

 

Una voluntària amb un cangur amb les potes cremades (Reuters/Jill Gralow)

 

Moltes espècies en perill d'extinció, afectades

De totes maneres, és molt aviat per saber l'abast d'aquesta terrible onada d'incendis. Costarà restaurar l'equilibri trencat de molts ecosistemes. La recuperació de les zones cremades es pot veure afectada per l'absència d'espècies que hi tenen un paper clau.

"Si els ecosistemes afectats estan aïllats poden passar molts anys abans que algunes espècies tornin. Hi ha rèptils o mamífers que no tenen gaire mobilitat. I pot ser que no tornin mai."

I això passa en un país on una gran part de les espècies són endèmiques, només es troben en aquell territori. Moltes, en perill d'extinció, com cangurs, coales, uombats o diables de Tasmània.

Els coales són una de les espècies més afectades. Creuen que n'han mort uns 80.000, i que el 30% del seu territori ha quedat arrasat. Els cangurs, més ràpids, han tingut més sort. Però la pèrdua general en flora i fauna en un país amb tantes espècies endèmiques és un desastre de conseqüències impredictibles.

 

Un ciclista dona aigua a un coala assedegat (Instagram/@Bikebug2019/via Reuters)

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut