Gairebé 40.000 infants bescanvien un llibre amb la campanya del Govern per fomentar la lectura

ACN Sant Feliu de Llobregat - Gairebé 40.000 infants d'arreu de Catalunya han participat de la setena edició de la campanya 'Fas 6 anys. Tria un llibre' que impulsa el Govern per fomentar els hàbits lectors entre els més petits. Un 53,14% dels nens i nenes de sis anys del país han bescanviat el xec de 13 euros que facilita la Generalitat per adquirir un llibre, la dada més alta des de que va arrencar la campanya el 2016. La majoria de nens participants viuen a la demarcació de Barcelona. Enguany 462 llibreries han participat de la campanya i han venut gairebé 6.000 títols diferents de 400 editorials. Un 71% dels llibres venuts eren en català. De cara a la propera edició, el Govern s'ha proposat fer créixer el nombre d'infants que adquireixen llibres.

La comarca barcelonina amb més infants participants ha estat l'Alt Penedès. De fet, pràcticament totes les altres comarques estan per damunt de la mitjana de participació del país. A Girona, la comarca amb més infants participants és el Pla de l'Estany encara que el Ripollès i la Garrotxa també han tingut una bona participació.

La comarca de Lleida amb més infants participants ha estat el Pallars Jussà, seguit del Solsonès. Pràcticament totes les comarques estan per sobre de la mitjana. A Tarragona, la comarca amb més infants participants ha estat el Priorat. L'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i la Ribera d'Ebre també superen la mitjana.

Pel que fa a les llibreries, les cadenes han venut un 38,8% dels exemplars i les llibreries independents un 61,2%. Els títols més venuts han estat 'Un regal de por' (Flamboyant), 'Un sopar de por' (Cruïlla), 'Catric, catroc, contes clàssics per a primers lectors' (Barcanova) i 'La meravellosa i horripilant casa de la iaia' (Combel).

La campanya 'Fas 6 anys. Tria un llibre' la impulsa el Gremi de Llibreters de Catalunya amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals i forma part de les mesures incloses en el Pla Nacional de Lectura del Govern.

La voluntat és estimular els hàbits lectors dels infants de 6 anys i fomentar el descobriment de les llibreries com a espais de proximitat que fan accessible la cultura a capes àmplies de la població catalana.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Èric del Arco, han visitat les aules de primària de l'escola Arquitecte Antoni Gaudí de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), on al llarg del matí han realitzat diverses activitats al voltant del llibre.

En roda de premsa, Garriga ha agraït la implicació de les famílies en la campanya i ha celebrat que la campanya hagi "augmentat" el nombre d'infants participants. "Quan el Govern diu que tothom ha tenir accés a la cultura també ens referim als més petits", ha recordat.

La titular de Cultura ha destacat que volen que les noves generacions vegin les llibreries com a grans prescriptors i també ha agraït la col·laboració entre el sector privat i l'administració pública.  

El president del Gremi de Llibreters ha explicat que la campanya té un resultat "altíssim" per les llibreries. Ha aplaudit que els nens de sis anys ja esperin el xec per poder anar a la llibreria i adquirir un volum d'acord amb el seu imaginari.

Pel que fa al conseller d'Educació ha opinat que la tasca del Govern amb el foment de la lectura "no es pot conformar en això" i ha dit que es dissenyen accions perquè els infants "estimin llegir". "És important que els nens puguin tirar i remenar. Triar entre diferents llibres per diversió i no per obligació", ha subratllat. A més a més, ha afirmat que els sis anys és l'edat adient per fer la campanya perquè és quan els petits comencen a interessar-se per la lectura.

Anar al contingut