"Fusells o pintades. La lluita no-violenta del poble saharaui", de Jordi Oriola
"Fusells o pintades. La lluita no-violenta del poble saharaui", de Jordi Oriola
Dijous 15 de juny, a les 16.00, Ginebra

"Fusells o pintades" es projecta en el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides

"Fusells o pintades. La lluita no-violenta del poble saharaui" és un documental dirigit per Jordi Oriola i finançat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. El dijous 15 de juny es projecta en el 35è Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, a Ginebra, en una sessió dedicada a la resistència pacífica en territoris ocupats del Sàhara Occidental pel Marroc. La projecció, en què intervindrà el director Jordi Oriola, anirà acompanyada d'activitats paral·leles on participaran també en Hassana Alia, activista i refugiat polític sahrauí a l'estat espanyol acusat en el marc dels judicis polítics contra el grup Gdeim Izik i el representant del Front Polisario a Ginebra.   

 

Sinopsi

El saharauis fa 40 anys que esperen el referèndum promès per l'ONU que els hauria de permetre autodeterminar-se i acabar amb l'ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc. Tant de temps d'espera ha fet que la majoria de saharauis vulguin tornar a la guerra per sortir d'aquesta situació. No obstant, els activistes de la no-violència defensen que, amb la lluita no violenta, estan portant el Marroc a una posició insostenible avui dia. Per als activistes no violents, l'acció no violenta que estan portant a terme els saharauis fa que la lluita d'aquest poble formi part del món nou que ve i que estiguin construint una societat sana i fonamentada en els drets humans. Enmig d'aquest debat, els periodistes activistes de l'Equip Media intenten explicar al món els abusos que pateixen els saharauis als territoris ocupats i fan de conductors de la història.

 

 

 

Festivals
Festival de Cine de Sant Sebastià, 2016
Festival FiSahara 2016, Algèria
Mostra de Cinema del Cinebaix, Sant Feliu del Llobregat, 2016
Festival de Drets Humans, Sant Sebastià, 2017
Festival Picurt, La Seu d'Urgell, 2017
Festival Internacional Kranjska Gora, Eslovènia, 2017



Pròximes projeccions i festivals
16/06/2017 Ginebra Switzerland Consell DDHH de les NNUU
20/06/2017 Montcada i Reixac
21/06/2017 Palafrugell, Biblioteca Municipal
23/06/2017 Festival Picurt, La Seu d'Urgell  
28-29/06/2017 Lleida  
22/07/2017 II Cicle de Cinema sobre el Sáhara, València
14/09/2017 Biblioteca de Can Mariner, barri d'Horta, Barcelona
15/09/2017 Quinzena de la Solidaritat, Cinema La Vailet , Sant Vicenç dels Horts  
27/07-05/08/2017 International Film Festival Kranjska Gora, Eslovènia



Fitxa tècnica
Direcció: Jordi Oriola Folch
Producció: Felip Daza
Guió: Jordi Oriola Folch i Dani Fernández
Muntatge: Jordi Oriola Folch
Fotografia: Jordi Oriola Folch i Sandra Gimeno
So: Jordi Oriola Folch
Postproducció i animació: Jordi Oriola Folch
Música: Kami Rapstyle i Música popular sahrauí.
2016


Jordi Oriola Folch, director
Realitzador de documentals socials.
Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona, va treballar un any en educació primària a Nicaragua i deu anys en educació secundària a Catalunya.
Des del 1989 ha estat actiu en els moviments socials de Barcelona en diferents associacions, plataformes i campanyes (solidaritat nord-sud, deute extern, alterglobalització...), sobretot en les comissions de premsa, cosa que l'ha portat a interessar-se per produir reportatges i documentals que transmetin altres realitats i propostes de les que majoritàriament difonen els mitjans de comunicació.
El 2006 va crear la productora Transforma Films, especialitzada en produccions de caràcter social, sempre en llicències lliures de distribució Creative Commons. Ha participat en un centenar de videos per a ONGs, associacions, campanyes, per a institucions públiques. Ha guanyat diversos premis en festivals de cinema i els seus documentals s'han emès en diverses televisions de tot el món. Ha tocat temàtiques com els drets humans, l'ús de l'espai públic, la sostenibilitat, la participació democràtica i el treball comunitari, la memòria històrica i la crisis econòmica.
Professor d'audiovisuals al País Basc, a Catalunya, a Sudamèrica i  a l'Àfrica.

Filmografia documental
2015 - "La Ruta del Tomàquet" sobre soberania alimentaria.
2012 - "El despertar de les places. Un any de 15M" sobre el moviment 15M a Barcelona. Emès per Televisió de Catalunya. Millor documental internacional Festival de Cinema i Vídeo Comunitari Cali 2012
2012 - "La filla d'un idealista" sobre la memòria històrica. Emès per Televisió de Catalunya i Barcelona Televisió.
2011 - "El Salvador. 28 anys després" sobre la memòria històrica a El Salvador. Emès per Televisió de Catalunya i la Televisió Pública d'El Salvador.
2011 - "Amnesia" codirector amb Dani Lagartofernández. Millor documental al Festival de Cinema de Girona 2012. Menció especial al Festival Internacional de Cinema Polític d'Argentina 2012.
2010 - "Un país dempeus" per al Centre Unesco Catalunya.
2009 - "Roquetes: Memòries que fan barri" sobre memòria històrica dels barris.
2007-  "Barcelona 2006: L'any del civisme". Documental ressenyat al programa "La Nit al Dia" de Televisió de Catalunya.

Anar al contingut