Fundesplai alerta de la "cronificació" de la pobresa i lamenta les "traves burocràtiques" de l'administració en les beques

ACN Barcelona.-Els responsables de la Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai) han advertit que els "brots verds" de la macroeconomia no es reflecteixen en les famílies més vulnerables i que la pobresa de les famílies que han patit la crisi "tendeix a cronificar-se". La direccció de l'entitat ha lamentat les "traves burocràtiques" amb que infants i famílies que volen accedir a beques es troben amb les administracions. "Seria millor prescindir de l'administració, perquè les beques que ofereixen són molt complicades de gestionar", ha explicat el president de Fundesplai, Josep Gassó. L'entitat té un pressupost aquest any de 45 MEUR, del qual aproximadament un 16% correspon a subvenció pública.

Els responsables de Fundesplai preveuen que la demanda d'ajudes per part de les famílies augmenti perquè "en les famílies que han patit la crisi la pobresa tendeix a cronificar-se". Per aquest motiu, la Fundació ha incidit que vol "incrementar les seves activitats en certs barris desfavorits i amb situació de risc d'exclusió social per garantir l'equitat a l'accés dels programes".Gassó ha explicat que "seria millor prescindir de l'Administració, perquè les beques que ofereixen són molt complicades de gestionar", però que no tenen "cap banc ni empresa" que els financi. A més, ha afegit que "molts nens que han d'accedir als esplais a partir de les beques de l'administració no hi entren per qüestions burocràtiques" i que "dependre dels interventors i dels secretaris per administrar aquests recursos és molt complicat".Per la seva banda, la directora general de Gestió i Serveis, Cristina Rodríguez, ha explicat que tant les administracions locals com la Generalitat "estan molt pendents de les intervencions" i que "els interventors moltes vegades desconeixen les activitats de les entitats i desconeixen la situació dels infants". La responsable de Comunicació i Relacions, Núria Valls, ha explicat que "les colònies no són un luxe" i que cal "mobilitzar la societat per a garantir el dret al oci de tots els infants". L'entitat també aposta per "l'equitat en l'oci" per fer que "l'ascensor social funcioni".45 MEUR de pressupost Fundesplai té un pressupost de 45 MEUR pel 2017, superior als 41,6 de l'any anterior. La despesa prevista és de 43,4 MEUR, enfront dels 39,9 del 2016. El 75,1% dels ingressos de l'entitat corresponen a la prestació de serveis, mentre que un 16% prové de les subvencions públiques i un 8,9% de quotes de socis i donacions. "Tenim pràcticament les mateixes ajudes que l'any passat, però com que fem més activitats podem recaptar més fons", ha declarat la directora general de Gestió i Serveis.El 2016, els serveis de Fundesplai han arribat a un total de 232.434 persones, a través d'esplais, programes en escoles i activitats d'educació ambiental, entre altres, que representen un 8'1% més que l'any passat. Els programes educatius han comptat amb un 14% més de participants en el curs 2016-17 respecte a l'any anterior, arribant a un total de 71.886 alumnes.

Anar al contingut