Les fumigacions se centren en parcs i jardins per frenar la reproducció del mosquit (EFE/Pepo Herrera)
Les fumigacions se centren en parcs i jardins per frenar la reproducció del mosquit (EFE/Pepo Herrera)
Puebla del Río

Fumigacions massives per combatre el brot del virus del Nil amb 12 casos a Sevilla

Hi ha 12 casos confirmats de meningoencefalitis pel virus del Nil, set dels quals estan ingressats a l'UCI

RedaccióActualitzat

Insecticides i larvicides per matar el mosquit que porta el virus del Nil. Aquest divendres a la nit, el municipi de la Puebla del Río, a Sevilla, ha activat el pla de xoc després del brot de casos de meningoencefalitis. Es fan fumigacions massives de l'insecticida anomenat Proclaim Forte i un larvicida, l'X-Larv, als espais on es podria trobar el mosquit.

El pla per combatre l'insecte s'amplia aquest dissabte també a Coria del Río. Els ajuntaments, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Junta d'Andalusia han elaborat conjuntament el protocol posant especial atenció en els parcs i jardins.

Les fumigacions es fan a primera hora del matí o a última de la tarda, que és quan són més efectives per eliminar el mosquit. L'objectiu és disminuir al màxim la reproducció de l'insecte i eliminar el mosquit adult a les zones més properes al municipi.

Els dos productes utilitzats

L'insecticida que es va servir, Proclaim Forte, és de la família de les avermectines, un compost orgànic especialment dissenyat per al control de lepidòpters en els cultius de préssec, tomàquet, pera, poma, gira-sol i vinya. El producte actua bloquejant els senyals nerviosos de les larves, que deixen d'alimentar-se, es paralitzen i després d'un màxim de 4 dies, moren.

El larvicida X-Larv està basat en un oli d'origen vegetal específic per al tractament d'aigües estancades, amb una acció física i mecànica que evita el desenvolupament de les etapes immadures dels mosquits (larves i pupes) i la posta d'ous en femelles adultes.

 

12 casos, 7 ingressats a l'UCI

La conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia ha informat aquest divendres hi ha hagut un nou ingrés hospitalari entre els 12 positius per virus de Nil confirmats a la província de Sevilla.

En total, hi ha 18 hospitalitzats per meningoencefalitis, dels quals 7 són a UCI. La diferència amb la xifra de positius s'explica perquè hi ha pacients que pateixen microencefalicitis però no tenen confirmat que tinguin el seu origen en el virus de Nil.

Tots els casos són dels municipis de Puebla del Río i Coria del Río, al costat de la maresma del riu Guadalquivir.

Les fumigacions es fan a primera hora del matí o a última de la tarda
Les fumigacions es fan a primera hora del matí o a última de la tarda (EFE/Pepo Herrera)


Què és el virus del Nil?

El virus de Nil occidental és una malaltia que es transmet a les persones per la picada de mosquits i que també pot afectar ocells, cavalls i altres mamífers. El virus no es pot contagiar entre persones.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la majoria dels contagiats no experimenten símptomes (un 80% són asimptomàtics). En els casos més greus el virus pot donar lloc a encefalitis o meningitis, que poden deixar danys cerebrals i provocar la mort.

ARXIVAT A:
Andalusia
Anar al contingut