Fumanya restaura la pell d'un dels últims dinosaures, que va viure fa 66 milions d'anys

És una peça única, de 50 centímetres, on s'aprecien perfectament les escates del dinosaure, que van quedar marcades en un terreny fangós en caure o recolzar-se a terra

Núria BacarditActualitzat

El centre d'interpretació de Fumanya, a Fígols (Berguedà), ha restaurat la pell d'un dels últims dinosaures del món. Fa 66 milions d'anys, un dels molts dinosaures que vivien en aquesta zona, el titanosaure, es va recolzar sobre el fang i hi va deixar impresa la pell.

I aquell senzill acte d'una espècie que llavors ja estava a punt d'extingir-se s'ha convertit ara en una troballa única a Europa: aquesta empremta de les escates de la pell, de la panxa o l'esquena, que va quedar fossilitzada.

Alba Boixader, directora del centre d'interpretació de Fumanya, diu que és la més jove trobada dels últims dinosaures, a nivell mundial. I Albert Vidal, paleontòleg del Departament de Cultura, diu que el que s'ha conservat és el contramotlle, un tipus de fòssil molt poc freqüent.

El jaciment de Fumanya, de fet, és un dels més importants del món del cretaci superior i el més destacat d'Europa en petjades fòssils de titanosaure. N'hi ha unes 3.500 d'aquests últims dinosaures que van viure just abans que s'extingissin.

Paret de jaciment de Fumanya (ACN/Estefania Escolà)

En aquesta zona, que llavors era una terra plana, amb aigua dolça i salada, clima tropical i un bosc molt exuberant i ric en espècies, era on campava, formant grans ramats, aquest enorme herbívor de més de 15 metres.

La degradació i l'erosió de les parets posen en perill les petjades, i també van posar en risc els fragments de pell, que finalment es van retirar de la paret a finals de l'any passat.

Alba Boixader demana que s'actuï de seguida perquè "podem arribar demà i aquest patrimoni, que és més antic que les piràmides d'Egipte, hagi desaparegut".

La pell del dinosaure es va localitzar ara fa quatre anys, gairebé per casualitat, i corria el risc de desaparèixer. Finalment, a finals del 2019 es va dur a l'Institut Català de Paleontologia, on s'ha restaurat.

Boixader explica que hi havia el perill d'esllavissada imminent i aquesta pell tan única s'havia de salvar tant sí com no.

Pell de dinosaure trobada a Fumanya

Després de restaurar i estudiar la pell a l'Institut Català de Paleontologia, ara l'exposen al Centre d'Interpretació dels Dinosaures de Fumanya. I mentrestant, la Generalitat, després de reiterades peticions del territori, ja ha dit que treballa en un projecte per preservar les petjades de la paret, que es degraden any rere any.

ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut