Entrada de vehicles a l'N-2 al Pertús (EFE/David Borrat)
Entrada de vehicles a l'N-2 al Pertús (EFE/David Borrat)

Fronteres obertes amb l'espai Schengen després de tres mesos d'estat d'alarma

Obertura de fronteres terrestres, aèries, marítimes i per tren amb la Unió Europea, tancades des de l'16 de març

RedaccióActualitzat

Aquest diumenge a la mitjanit es va aixecar formalment l'estat d'alarma després de 98 dies. S'acaba la mesura d'excepcionalitat i es dona pas a la nova normalitat arreu d'Espanya.

El final de l'estat d'alarma també significa l'obertura de fronteres. S'ha posat fi a les restriccions a les fronteres terrestres, aèries, marítimes i per tren amb la Unió Europea, excepte amb Portugal. Amb aquest país, la frontera es reobrirà l'1 de juliol. A més, s'aixeca l'obligatorietat de guardar quarantena a totes les persones que volguessin entrar a Espanya que ha regit durant l'estat d'alarma.

Eliminat el control fronterer a la Jonquera, es recupera la mobilitat amb la UE, amb la possibilitat, també, d'anar a Andorra, i amb la reactivació de vols internacionals. 

A la Jonquera aquest diumenge al matí ja es podia veure moviment de cotxes sense els controls que hi havia fins ara.

Circulació de vehicles per la Jonquera, ja sense controls fronterers
Circulació de vehicles per la Jonquera aquest matí, ja sense controls fronterers



Primers turistes a l'aeroport del Prat

L'aeroport de Barcelona també ha inaugurat la tornada a la nova normalitat. El Prat ha rebut els primers viatgers internacionals i es prepara per reprendre l'activitat de manera gradual. Diumenge es va estrenar amb 39 vols i aques dilluns ja n'hi ha un centenar, entre sortides i arribades.

El Prat no està a ple rendiment. l'any passat en aquestes dates n'hi havia gairebé uns 900 vols programats. Ara només està operativa la T1, i només es permet l'accés a la terminal als passatgers que viatgin i no als acompanyants. A més s'ha establert un triple control de seguretat a les arribades dels viatgers. S'ha instal.lat un sistema de càmeres per detectar la temperatura dels passatgers i han d'omplir una declaració responsable de salut.

 

Alguns dels passatgers del primer vol procedent d'Alemanya que ha aterrat a l'aeroport del Prat (ACN/Albert Cadanet)
Alguns dels passatgers del primer vol procedent d'Alemanya que ha aterrat a l'aeroport del Prat (ACN/Albert Cadanet)

Tot i això, les connexions aèries no quedaran totalment restablertes immediatament, ja que la majoria d'aerolínies tenen previst recuperar progressivament les seves rutes a Europa i algunes encara no saben quan podran operar al 100%.

Per garantir que els aeroports espanyols són "una porta d'accés segura", el govern espanyol ha establert que els viatgers hauran de passar tres filtres de seguretat. En cas que algú no superi algun d'aquests filtres, l'atendrà un metge del servei de Sanitat Exterior que determinarà si cal derivar-lo a un hospital: 

Més AVE i més seguretat

Aquest dilluns és el primer dia laborable després del final de l'estat d'alarma i Renfe ha incrementat l'oferta dels trens AVE i de Llarga Distància que circulen a Catalunya. Ja s'han programat 18 combois d'AVE que enllacen Madrid amb Barcelona i Figueres. També s'han incrementat les freqüències dels trens de Llarga Distància que connecten Catalunya amb Andalusia, el nord peninsular i el Corredor del Mediterrani.

El total, des d'avui augmenta en un 50% el nombre de places que hi havia durant el confinament, fins als 30 MIL seients diaris. L'oferta s'anirà ampliant en funció de la demanda i l'ocupació dels combois.

Pel que fa a les mesures de seguretat, durant el viatge en tren és obligatori l'ús de mascaretes per als viatgers i encara NO es presten els serveis a bord de restauració, el repartiment d'auriculars i de premsa i la venda d'articles.

A més Renfe distribueix tovalloletes desinfectants a bord dels combois i ha reforçat les mesures d'higiene i desinfecció dels trens.

 

Tres mesos amb les fronteres tancades

El 16 de març es van tancar les fronteres terrestres i, a partir d'aquell moment i fins avui, només s'ha permès l'entrada de residents, transports de mercaderies o per motius de força.

Tot i que la mobilitat total dins de Catalunya ja es va recuperar fa tres dies amb el decret del govern que posa fi a la fase 3 de la desescalada i que va deixar sense efectes les mesures de l'estat d'alarma, no és fins a aquest diumenge que està permesa la mobilitat entre comunitats.

Aquestes darreres hores, el govern espanyol ha canviat d'opinió i ha decidit eliminar l'obligatorietat de fer una quarantena de 14 dies als viatgers provinents del Regne Unit, la mateixa que es fa passar als ciutadans espanyols que visiten aquell país. Finalment, els britànics no hauran de fer quarantena perquè se'ls dona el mateix tracte que als ciutadans dels països de l'espai Schengen. L'executiu justifica aquest canvi "per respecte" als britànics amb segona residència a l'Estat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut