Front Republicà, la tercera opció independentista que vol fer-se un lloc el 28A

La formació que lidera Albano-Dante Fachin defensa obertament la desobediència com el camí cap a la república catalana

Actualitzat

El Front Republicà és la més nova de les opcions que es presenten a les eleccions generals del 28A. Com que no té representació parlamentària, ha quedat fora dels espais de campanya i els debats electorals dels mitjans públics. Però, malgrat aquest paper teòricament d'"outsider", les enquestes no descarten que acabi aconseguint almenys un escó.

 

 

 

 

L'exsecretari general de Podem a Catalunya i actual líder de Som Alternativa, Albano Dante Fachin, és el cap de llista de la formació per al 28A. Entre les cares conegudes de la candidatura hi ha Roger Español, el jove que va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma durant una de les càrregues policials de l'1-O a Barcelona, i el regidor de l'Ajuntament de Badalona José Téllez.

La candidatura es va gestar al març, després de la decisió de la CUP de no presentar-se als comicis. Pocs dies després es presentava la candidatura del Front Republicà, impulsada per Poble Lliure -una de les ànimes de la CUP-, Som Alternativa i Pirates de Catalunya.

En només 10 dies, el Front Republicà va aplegar 18.000 avals per poder-se presentar a les eleccions del 28A. Com a força política nova, en necessitava com a mínim 7.000 per acreditar el suport de l'0,1% del cens per poder-se registrar.


La via de la desobediència

El Front Republicà adreça el seu missatge a tota aquella gent que se sent desencantada amb la situació de bloqueig de la política a Catalunya. Aposten per la desobediència civil i per posar l'Estat contra les cordes, recuperant l'esperit de l'1 i el 3 d'octubre del 2017, com explicitava Albano Dante Fachín en l'acte central de la campanya de la coalició:

 

"Necessitem un govern que torni a dir als ciutadans i a les ciutadanes que podem treballar junts i que podem parar aquest país, i que podem acampar a totes les autopistes. Perquè hem decidit que això ja no es fa més?. Hem d'estar disposats a desobeir fins i tot davant l'amenaça de la repressió, i nosaltres hi estem disposats".

 

El Front Republicà defensa que cal anar a Madrid i dir amb claredat que ja n'hi ha prou. Les seves línies vermelles són el reconeixement del dret a l'autodeterminació, el final de la persecució judicial als líders del procés i polítiques clares en matèria social.

 

 


Periodista, activista i polític

Albano Dante Fachín és nascut a l'Argentina però des dels 15 anys viu a Catalunya. Al 2004 funda la revista "Cafè amb llet", que neix com a publicació gratuïta d'informació de Blanes.

És precisament a través d'aquesta revista que l'any 2011 Albano Dante Fachín i la seva parella comencen a publicar articles de denúncia del funcionament de la sanitat a la comarca de la Selva, amb acusacions d'opacitat i irregularitats caps als gestors sanitaris.

Les crítiques que fa la revista s'amplien a tot el sistema sanitari català, i algunes de les informacions que publica "Cafè amb Llet" acaben motivant preguntes parlamentàries al govern de la Generalitat però també querelles judicials.

L'any 2013 impulsa el moviment Procés Constituent, amb Arcadi Oliveres i Teresa Forcades, i al 2015 guanya les primàries de Podem per ser cap de llista a les eleccions al Parlament del setembre d'aquell any. Finalment Podem s'integra a la candidatura de Catalunya Si Que Es Pot i Dante Fachín surt elegit diputat.

 

 

Arran dels fets de l'1 d'octubre del 2017, trenca amb Podem i deixa el càrrec de secretari general de la formació a Catalunya. Pocs dies després funda Som Alternativa, una de les peces de la coalició que han fet possible el naixement del Front Republicà.

A la llista pel 28A el segueixen Mabel Rodríguez, de Pirates de Catalunya, i Guillem Fuster i Mireia Caldés de Poble Lliure, les dues altres formacions que integren la coalició. Les altres demarcacions les encapçalen Maria Besora per Girona, Joel Jové per Lleida i Ferran Reyes per Tarragona.

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AFront RepublicàAlbano-Dante Fachin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut