Barcelona

Front comú d'institucions i entitats catalanes contra la reobertura del CIE

L'Ajuntament de Barcelona confirma que ha demanat una ordre judicial per fer comprovacions al polèmic centre

RedaccióActualitzat

Institucions i entitats catalanes fan front comú contra la reobertura del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, que va reobrir fa dues setmanes després de vuit mesos d'obres i malgrat una ordre de cessament d'activitat de l'Ajuntament per no tenir la llicència adequada ni les condicions de seguretat necessàries.

Després d'una reunió amb diferents organismes, l'Ajuntament de la capital catalana ha confirmat que ha demanat una ordre judicial per poder entrar al polèmic centre i fer comprovacions. I és que el consistori es prepara per si el Ministeri l'Interior li denega l'entrada tot i tenir l'autorització judicial. El tinent d'alcalde, Jaume Asens, apunta que en cas de confirmar-se aquest supòsit de desobediència, a més de la via administrativa, està estudiant recórrer per la via penal.

"El que hem demanat és si aquesta desatenció pot tenir algun tipus de responsabilitat penal. Si hi hagués una situació de resistència, que em sembla una situació bastant insòlita, en aquest supòsit suposo que sí que demanaria auxili, però és una qüestió que competeix al jutge".

L'alcaldessa, Ada Colau, ha destacat l'ampli consens contra els CIEs, que ha descrit com a forats negres dels drets humans, mentre que el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, ha criticat l'actuació del ministre de l'Interior, Jorge Fernández, del qual ha dit que "no s'entén que encara desenvolupi les seves funcions, quan hi ha hagut un escàndol democràtic a causa del seu full de serveis, que acumula despropòsits".

A banda dels representants de l'ajuntament i el govern, també han assistit a la reunió la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà; representants dels grups municipals de CiU, ERC, PSC i la CUP; el degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Oriol Rusca; i membres de les entitats SOS Racisme, Tanquem el CIE i Migra Studium.

El govern espanyol reitera que l'Ajuntament no té competències

El govern espanyol ja ha reaccionat a la trobada. A través d'un comunicat subratlla que l'Ajuntament de Barcelona no té competències en matèria d'Estrangeria o centres d'internament. A més, asseguren que els CIEs estan regulats a la llei orgànica d'estrangeria i sota el paraigua d'una normativa europea i recorden que l'ingrés en un d'aquests centres sempre respon a una ordre judicial.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut