El primer ministre xinès entre els presidents de la Comissió Europea (a l'esquerra) i del Consell Europeu (a la dreta), durant una cimera a Bru…
El primer ministre xinès entre els presidents de la Comissió Europea (a l'esquerra) i del Consell Europeu (a la dreta), durant una cimera a Brussel·les fa dos anys (Reuters)
Brussel·les

Front comú d'Europa i la Xina sobre el clima davant el rebuig de Trump

El primer ministre xinès -que avui visita Brussel·les- i les autoritats de la la Unió Europea s'acosten per defensar la lluita contra l'escalfament global enfront del canvi d'actitud de Washington

Actualitzat

La lluita contra el canvi climàtic acosta la Unió Europea a Pequín i l'allunya de Washington. Donald Trump anunciarà aquesta nit si retira els Estats Units de l'Acord de París, un acord signat el 2015 per 195 països i que pretén frenar el canvi climàtic, reduint les emissions de gasos contaminants. La possible sortida dels Estats Units amoïna Europa i la Xina, que estan més a prop que mai. 

Aquest dimecres, el primer ministre xinès, Li Keqiang, era rebut amb tots els honors per la cancellera Angela Merkel a Berlín. Aquest dijous aterra a Brussel·les. La Unió Europea i la Xina volen unir forces per defensar l'Acord de París. El gegant asiàtic ha estat sempre un soci molt incòmode. Però ara podria capitalitzar els estirabots del president nord-americà i aprofitar-ho per incrementar la seva influència al món.

Davant el rebuig de Trump, la UE, a través del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha fet aquest advertiment:

"Si Trump treu els Estats Units de París, és una obligació d'Europa dir que això no pot ser (···) És una decisió que afecta no només el futur dels ciutadans de la UE, sinó tot el món, i alguns d'una manera tan extrema que podrien arribar a desaparèixer."

Juncker recorda que abandonar l'Acord de París suposa un procés que dura tres anys. El president de la Comissió Europea afegeix que sembla que Trump no s'ha llegit els documents d'aquest pacte i que "en té prou amb el seu principi 'els Estats Units en primer lloc'." Fer sortir els Estats Units de l'acord contra el canvi climàtic és una promesa de campanya. Però per a Trump no serà fàcil aplicar-la, perquè el seu entorn està dividit.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut