Front comú d'alcaldes del Maresme en contra de l'extracció de sorra per a la regeneració de la platja de Blanes

Front comú d'alcaldes del Maresme en contra de l'extracció de sorra per a la regeneració de la platja de Blanes
Mataró

Front comú d'alcaldes del Maresme en contra de l'extracció de sorra per a la regeneració de la platja de Blanes

Actualitzat
El president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez, amb representants dels ajuntaments de Tordera, Santa Susanna, Arenys de Mar i Malgrat de Mar, i la Plataforma Preservem el Litoral

El president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez, amb representants dels ajuntaments de Tordera, Santa Susanna, Arenys de Mar i Malgrat de Mar, i la Plataforma Preservem el Litoral (ACN)

ACN Mataró.- Els alcaldes de l'Alt Maresme, amb el suport del Consell Comarcal, s'oposen frontalment a qualsevol actuació de regeneració de platges que suposi tornar a dragar, un any més, el fons marí. La Comissió del Litoral s'ha reunit d'urgència aquest dimarts després que alguns municipis hagin rebut una comunicació del Ministeri de Medi Ambient anunciant l'extracció de 150.000 metres cúbics de sorra de port d'Arenys i de la llera del Tordera per a la regeneració de la platja de Blanes (Selva). L'impacte mediambiental en l'ecosistema, la manca de diàleg per part del Ministeri a l'hora d'escoltar les reivindicacions del territori i la manca d'una solució global per al litoral que eviti la continua adopció de mesures puntuals són els principals arguments de les al·legacions que els ajuntaments presentaran al projecte.

La Comissió del Litoral del Consell comarcal del Maresme vol enviar un "missatge d'unitat" del territori en front del darrer projecte que el Ministeri de Medi Ambient preveu dur a terme a la costa maresme, amb l'extracció de sorra per a la regeneració de la platja de Blanes. El projecte vol extreure 100.000 metres cúbics de sorra de la Tordera i 50.000 més del port d'Arenys. En paraules del president comarcal Miquel Àngel Martínez, cal "unir voluntats i generar sinergies" per actuar en "defensa del front marítim" i per demanar que la regeneració de les platges es faci sense que hi hagi impacte en el fons marí, com han denunciat els representants d'ajuntament de l'alt Maresme, com Arenys, Tordera, Malgrat de Mar o Santa Susanna. L'alcaldessa d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, anuncia que el consistori ja ha presentat formalment les al·legacions al projecte i adverteix que l'impacte de la draga en el fons marí afecta l'ecosistema i crea també un "greu perjudici als pescadors" de la confraria de Sant Elm, que històricament s'han queixat d'aquests sistemes de regeneració de platges. Un altre dels arguments dels alcaldes per rebutjar el projecte és la manca de diàleg amb el territori a l'hora d'impulsar actuacions d'aquestes característiques. També lamenten que després de dos anys no hagi hagut novetats en relació al projecte d'estabilitat de les platges, presentat el 2014, i que havia d'aportar solucions a llarg termini per a tot el territori. En aquest sentit, el segon tinent d'alcalde de Malgrat de Mar, Oliver Sánchez, demana al ministeri que treballi per a una "solució global", enlloc d'improvisar solucions puntuals per a moments especials. També la portaveu de la Plataforma Preservem el Litoral, Noemí Pineda, demana "amplitud de mires" i solucions "amb perspectiva de conca".