Tomba de Franco al Valle de los Caídos (ACN)
El jutge qüestiona la seguretat de moure la llosa

Frenada provisionalment l'exhumació de Franco pel "risc" que comporta aixecar la llosa

El govern espanyol assegura que l'expedient d'exhumació de les restes del dictador "continua el seu curs"

Actualitzat

Més entrebancs per a l'exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Un jutjat de Madrid ha suspès de forma provisional la llicència urbanística de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial que autoritzava el govern espanyol a aixecar el paviment de marbre, a retirar la llosa de pedra de la sepultura de Franco i traslladar-lo a un altre lloc.

El jutge José Yusti Bastarreche ha paralitzat cautelarment la llicència després de rebre la demanda d'un particular que qüestionava que les obres siguin conformes a la legalitat vigent i es puguin dur a terme amb seguretat.

La demanda parla d'un "risc evident", perquè recorda que es tracta de moure unes lloses de marbre que en tapen una altra de granit de 2.000 quilos de pes.

Aquest particular també denuncia que falta una anàlisi rigorosa de la seguretat, l'estabilitat i les instal·lacions subterrànies que hi pugui haver sota la sepultura de Franco.

El titular del jutjat contenciós-administratiu número 3 de Madrid es fa seu aquest argument i apunta que:

"No cal ser arquitecte, arquitecte tècnic, enginyer o mestre d'obres per adonar-se que moure la llosa de 2.000 quilos de la làpida de Franco és complicat, difícil de gestionar i, per tant, perillós pel risc evident de caiguda, trencament o qualsevol altre accident que pugui passar i que pugui provocar danys a les persones".

Ara, el consistori de San Lorenzo de El Escorial, al terme del qual hi ha la basílica del Valle de los Caídos, té tres dies per presentar al·legacions a la decisió del jutge.

 

Un jutge contrari a la memòria històrica
 

L'any 2007, José Yusti va escriure un article on qualificava la llei de Memòria Històrica del govern Zapatero de projecte "sectari i divisor", i afegia:

"Representa la rancúnia, l'ànsia de venjança i l'odi dels vençuts en la guerra civil en estat pur, enfront dels qui la van guanyar".

 

Tant el prior de la basílica del Valle de los Caídos com la família Franco s'han mostrat contraris a l'exhumació del dictador. El Vaticà, en canvi, va comunicar la setmana passada al govern de Pedro Sánchez que no s'oposa a exhumar les restes.

 

Exterior del Valle de los Caídos

 


La Moncloa: "Un nou exemple d'obstruccionisme de l'entorn del dictador"

Poc després de conèixer la decisió judicial, el govern espanyol ha assegurat que l'expedient d'exhumació "continua la seva tramitació amb absoluta normalitat". Segons l'executiu de Pedro Sánchez, els jutjats contenciós-administratius "no són competents" per resoldre sobre els acords del Consell de Ministres, sinó que és competència del Tribunal Suprem.

"Estem en presència d'un nou exemple de l'obstruccionisme que l'entorn del dictador Franco està practicant amb la decisió d'un Parlament i un govern democràtic, que va ser l'exhumació del dictador d'una tomba d'Estat com és la basílica del Valle de los Caídos"

El govern espanyol afirma que, fins ara, li consten 12 demandes sobre aquesta qüestió, que atribueix a la voluntat "que siguin molts els jutjats que hagin de conèixer aquest assumpte, augmentant la possibilitat que en algun es doni la raó a la part demandant".

Tot i admetre que aquestes demandes "podrien endarrerir" la fase final de l'execució de l'exhumació de les restes del dictador, la Moncloa es mostra "convençuda" que, després d'escoltar l'Ajuntament, el jutjat dictarà "una resolució diferent".

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
Anar al contingut