Diverses persones al centre comercial Westfield Bondi Junction de Sydney
Diverses persones al centre comercial Westfield Bondi Junction de Sydney
Sydney

"Freedom day" a Sydney, que reobre després d'un confinament de més de 100 dies

Després de gairebé quatre mesos tancats, els bars, restaurants, comerços, perruqueries i gimnasos reobren amb límit d'aforament i l'exigència de certificat de vacunació

RedaccióActualitzat

Sydney celebra aquest dilluns el "Freedom day": després de més de cent dies de confinament estricte, els més de cinc milions d'habitants de la ciutat més poblada d'Austràlia viuen el primer dia de quasinormalitat, un cop s'ha superat el llindar del 70% de la població completament vacunada contra la Covid-19.

"Als carrers, tot i la pluja que ha caigut avui, s'hi respira un ambient de molta felicitat, molta joia, molta esperança: podem veure els restaurants que estan plens, les cafeteries que estan plenes, els centres comercials que tenen unes cues infinites", ha dit a Catalunya Ràdio Laia Monells, una catalana que fa dos anys que viu a Sydney.

A mitjanit, diverses persones s'han aplegat a l'exterior de bars i restaurants per celebrar la fi d'un confinament de gairebé quatre mesos. Aquest dilluns, un dia plujós, els bars, restaurants, perruqueries, gimnasos i centres comercials han tornat a obrir, tot i que amb límits d'aforament. Estaven tancats des del 26 de juny, fa 107 dies, quan es va decretar un confinament per un brot vinculat a la variant delta.

Tres homes beuen cervesa aquest dilluns en un pub de Sydney
Tres homes beuen cervesa aquest dilluns en un pub de Sydney (Reuters / Loren Elliott)
Una barberia de Sydney, en el primer dia de la reobertura
Una barberia de Sydney en el primer dia de la reobertura (Reuters / Loren Elliott)


Amb la reobertura, els ciutadans poden desplaçar-se i, a més, deu persones que estiguin completament vacunades poden reunir-se en un habitatge. Fins ara, els desplaçaments estaven limitats a cinc quilòmetres del domicili i estava prohibit fer esport, visitar altres persones, anar de compres o assistir a vetlles funeràries.

Les restriccions encara es mantenen pel que fa a les aglomeracions, els viatges a l'estranger i l'educació.

Exercici amb mascareta en un gimnàs de Sydney
Exercici amb mascareta en un gimnàs de Sydney (EFE / Bianca de Marchi)
Grups de persones menjant a la terrassa d'un establiment de restauració de Sydney
Grups de persones menjant a la terrassa d'un establiment de restauració de Sydney (EFE / Joel Carrett)


Certificat de vacunació obligatori

Per entrar als establiments cal presentar un certificat de vacunació. Les persones que no tinguin la pauta completa de vacunació hauran d'esperar a acabar la pauta per poder acudir als establiments, amb l'excepció dels que disposin d'un certificat mèdic que no en recomani la vacunació.

Sydney és la capital de la regió de Nova Gal·les del Sud, epicentre de la tercera onada de la Covid-19 a Austràlia, on més del 90% de la població ha rebut almenys una dosi de la vacuna.

Un cartell anunciant l'obligació de presentar el certificat de vacunació en una botiga de Sydney
Un cartell anunciant l'obligació de presentar el certificat de vacunació en una botiga de Sydney (EFE / Bianca de Marchi)


El primer ministre de Nova Gal·les del Sud, Dominic Perrottet, ha parafrasejat Winston Churchill i ha definit el confinament com "100 dies de sang, suor i sense cervesa". Perrottet s'ha alegrat que la regió "lideri la nació en la sortida de la pandèmia", però ha alertat que la reobertura és "un repte" i que els contagis augmentaran els propers dies.

El ministre del Tresor, John Frydenberg, confia que la reobertura de Sydney "revifarà l'economia nacional". Es calcula que el confinament de Sydney i altres ciutats de l'entorn ha tingut un cost setmanal per a l'economia d'uns 732 milions de dòlars, uns 633 milions d'euros.

Persones amb mascareta passejant pel front marítim de Sydney, amb l'òpera al fons
Persones amb mascareta passejant pel front marítim de Sydney, amb l'òpera al fons (Reuters / Loren Elliott)


Austràlia comença a tornar a la normalitat

Amb la reobertura de Sydney, Austràlia inicia el retorn a la normalitat, tot i que a diferents velocitats segons el territori. "És el dia que molts han estat esperant, el dia en què celebrem allò que donàvem per descomptat. Estar amb la família i els amics, tallar-se els cabells, menjar junts, anar al bar i prendre una cervesa amb els companys", ha dit el primer ministre australià, Scott Morrison, en declaracions a la premsa.

La regió de Victòria, on hi ha Melbourne, que està confinada des de principis d'agost, espera seguir aviat els passos de Nova Gal·les del Sud, en virtut d'un pla per a la reobertura de l'economia basat en l'administració de la pauta completa al 70% de la població.


Austràlia calcula que reobrirà les fronteres internacionals al novembre, quan confia haver assolit el 80% de la població immunitzada contra la Covid-19.

El país ha tingut una xifra baixa de casos de coronavirus gràcies a una estratègia "Covid zero", amb tancament de fronteres i cribratges massius. Des de l'inici de la pandèmia, al país hi ha hagut més de 127.000 infeccions i prop de 1.450 defuncions.

Un mural dona la benvinguda en el primer dia de reobertura a Sydney
Un mural dona la benvinguda en el primer dia de reobertura a Sydney (EFE / Bianca de Marchi)
ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Austràlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut