400 detinguts per falsificar carnets de conduir veneçolans que validaven a Espanya
S'han intervingut 600 documents falsos

Fre judicial al "cop de peu a la porta" de la policia per aturar una festa a Madrid

Les imatges, que es van fer virals, han acabat al jutjat, que diu que no es pot denunciar els inquilins i ordena investigar els policies

RedaccióActualitzat

Pot la policia esbotzar una porta per aturar una suposada festa il·legal? La justícia madrilenya deixa clar que no. L'Audiència Provincial de Madrid ha frenat la denúncia d'uns agents contra uns inquilins que no els volien deixar entrar. Els policies van forçar la porta i ara el jutge demana que se'ls investigui.

El cas es va fer viral fa uns mesos, al març, en plena onada del coronavirus i amb noves restriccions.

 

Com es veu al vídeo, els agents demanen que els obrin i una inquilina s'hi nega perquè al·lega que no tenen cap ordre judicial. Els policies acaben esbotzant la porta. Ho fan emparant-se en el que es denomina "delicte flagrant", que permet als agents actuar en cas que siguin testimonis de la comissió d'un delicte.

El cas va causar polèmica. És un delicte flagrant la celebració d'una suposada festa il·legal? El govern espanyol va avalar l'actuació dels agents, tot i que va negar que hi hagués ordres perquè la policia entrés en domicilis sense ordre judicial.

La Secció 23 de l'Audiència Provincial de Madrid contradiu aquesta versió. El jutge encarregat de revisar el cas ha decidit no admetre a tràmit la denúncia que van presentar els policies. I va més enllà: estima el recurs dels inquilins i ordena al jutjat d'instrucció número 4 que prengui testimoni als agents de la Policia Nacional per investigar si van cometre una infracció penal per entrar sense consentiment en un domicili.

L'Audiència Provincial també deixa clar que superar el nombre de persones permès en un domicili es tracta d'una desobediència lleu. No es tipifica com a delicte i, per tant, no pot ser un "delicte flagrant" que empari l'actuació dels agents.

A més, el jutge recorda que la inviolabilitat de domicili és un dret recollit a la Constitució. Els policies només se'l poden saltar si hi ha consentiment de l'inquilí, ordre judicial o s'està cometent un delicte.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha demanat respecte per la decisió de l'Audiència sense entrar a valorar el fons de la qüestió.

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridPolicia Nacional
Anar al contingut