Barcelona

Fre a la barra lliure per fer servir les teves dades: entra en vigor el nou reglament

Victòria MiróActualitzat

Correus demanant-te que renovis el permís per usar les teves dades. I pàgines i pàgines d'informació per explicar-te les condicions d'ús i les polítiques de privacitat de cada empresa. Què fem els usuaris? Ens ho llegim? La majoria d'usuaris reconeixen que, o bé s'ho llegeixen "per sobre", o bé directament "ho tanquen". Sovint passa que acaben aclaparats per la densitat dels textos legals.

A partir del 25 de maig venen canvis importants: amb el nou reglament europeu de protecció de dades els usuaris guanyem drets.

Notícia relacionada: Què és i com t'afecta la nova llei de prortecció de dades

Precisament, aconseguir unes condicions d'ús més transparents i clares és un dels objectius de la nova llei. De moment, sembla lluny de complir-se, si ens fixem en les actualitzacions de la majoria d'empreses i organitzacions. El que és segur és que ara hauran d'explicar fil per randa per què fan servir aquestes dades i les opcions que tenen els usuaris, si no volen exposar-se a multes de fins a 20 milions d'euros o del 4% del volum de negoci anual de l'infractor.

Un dels aspectes més destacats de la nova llei és que les empreses a partir d'ara només podran recollir les dades que necessitin i les hauran de conservar per un temps limitat. A més, qualsevol canvi haurà de comptar amb el consentiment explícit dels clients.

Què vol dir això? La directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Maria Àngels Barberà, explica:

"S'ha acabat que ens vingui una casella premarcada i que ja hagis donat el consentiment o s'ha acabat que et diguin, si no em dius res en el transcurs de 30 dies podrem tractar les seves dades, això ja no és així."

El reglament adapta l'última norma, de fa 23 anys, als nous temps: inclou el dret a l'oblit, és a dir, poder esborrar de la xarxa el passat d'un usuari i també preveu com es gestiona el llegat digital, què passa amb la nostra presència digital quan ens morim. I per primer cop, permet als usuaris fixar límits a la informació que fins ara regalaven a les xarxes socials.


Per a Ismael Peña-López, professor de Dret i Ciència Política a la UOC, els usuaris podran estar més tranquils i podran exercir més control:

"Puc demanar que no facin perfils de consumidor amb les meves dades, és a dir, te les deixo però ja està. No vull que facis potineries amb les meves dades. Les puc esborrar, puc canviar-les quan jo vulgui. Vull saber exactament què fas amb les meves dades. Realment posa la persona al mig. Diguem-li consumidor, però també ciutadà o pacient, perquè això afecta també les dades dels historials mèdics."

Tot plegat, pot suposar un fre a la barra lliure per treure petroli de les dades. De fet, alguns tuitaires ja han detectat les primeres webs que tanquen perquè no poden complir les noves normes del joc. Webs com, per exemple, unroll.me que prometia netejar-te la bústia de correus escombraria i que ja no estaran disponibles a la UE. També la popular Klout, que feia un rànquing de la influència dels usuaris a internet analitzant l'activitat dels teus comptes i perfils a les xarxes socials. 

ARXIVAT A:
InternetProtecció de dadesDigital
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut