La ministra de Cultura de França, Roselyne Bachelot, aquest dilluns al costat del quadre "Rosers sota els arbres", de Gustav Klimt (Reuters)

França torna als seus descendents un Klimt espoliat pels nazis a una dona jueva

"Rosers sota els arbres" ha estat al Museu d'Orsay des de la seva fundació i caldrà canviar la llei per poder tornar-lo

Josep Maria Camps ColletActualitzat

França tanca un nou capítol de l'espoli artístic dels nazis amb el retorn als seus legítims propietaris del quadre "Rosers sota els arbres", del pintor simbolista austríac Gustav Klimt.

L'obra pertanyia a una dona jueva austríaca que, per les lleis nazis, es va veure forçada a vendre'l gairebé regalat, i després va morir en un camp d'extermini a Polònia el 1942.

Ho ha anunciat aquest dilluns la ministra de cultura francesa, Roselyne Bachelot, que ha afegit que canviaran la llei per poder fer-ho, ja que ara no ho permet:

"Treure aquest quadre de les col·leccions nacionals és una decisió difícil, però és un honor en el compliment de la nostra memòria davant la història, que respon al nostre compromís cap a les víctimes de la barbàrie nazi."

La ministra de Cultura de França, Roselyne Bachelot, ha anunciat la decisió en una roda de premsa amb el quadre al costat (Reuters)

La història del quadre

Aquest quadre, pintat per Klimt el 1905, el 1911 el va comprar el col·leccionista Viktor Zuckerkandl, i quan aquest va morir, el 1927, el va heretar la seva neboda, Nora Stiasny.

L'agost del 1938, un antic conegut seu convertit en nazi, Philipp Häusler, va forçar-la a vendre-l'hi per una xifra 50 vegades inferior al seu valor real.

L'estat francès el va comprar el 1980 a una galeria suïssa i des de la seva fundació, el 1986, el quadre està exposat al Museu d'Orsay.

Gustav Klimt i Emilie Flöge
El pintor Gustav Klimt i la seva companya, la dissenyadora de moda Emilie Flöge (Wikimedia Commons)


Història descoberta fa poc

Segons ha afirmat Bachelot, quan van comprar el quadre no se'n sabia la història,  que només s'ha conegut després de l'obertura de l'accés a alguns arxius a Àustria i de la feina d'historiadors que s'hi han dedicat.

El 2018 l'ambaixada d'aquest país ho va comunicar al museu, i el 2019 els descendents de la germana de Stiasny, que va sobreviure a l'Holocaust, van reclamar judicialment el quadre.

'Retrat d'Adele Bloch-Bauer', obra de Gustav Klimt
 

Klimt és un dels pintors més cotitzats de la història de la pintura: el 2006 el seu "Retrat d'Adele Bloch-Bauer" es va vendre per 135 milions de dòlars, el rècord absolut en aquell moment.

Aquest quadre també l'havien requisat els nazis, i es va poder vendre després que la neta de la retratada aconseguís guanyar un litigi amb l'estat austríac.

La ministra de Cultura francesa, Roselyne Bachelot, aquest dilluns contemplant d'aprop el quadre de Klimt (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Nazisme
Anar al contingut