Detingut a França l'històric dirigent d'ETA Josu Ternera
Josu Ternera, encaputxat, quan l'escortaven al palau de justícia de Bonneville el 16 de maig (Reuters)

França torna a detenir Josu Ternera en rebre una euroordre d'Espanya

La suspensió de la llibertat provisional de l'antic dirigent d'ETA s'ha produït el mateix dia que havia de sortir de la presó amb mesures cautelars

RedaccióActualitzat

Josu Ternera, exdirigent de l'organització terrorista ETA, ha estat detingut una altra vegada a França el mateix dia que un jutge havia ordenat la seva posada en llibertat provisional amb mesures cautelars.

La suspensió d'aquesta mesura, dictada pel Tribunal d'Apel·lació de París en resposta a la petició de la defensa, que ha al·legat problemes de salut, s'ha produït arran de l'arribada de tres euroordres procedents de l'Audiència Nacional.

Una relaciona Ternera amb l'atemptat de la caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa el 1987, en què van morir 11 persones, entre les quals hi havia cinc nenes i un adolescent. Una altra amb l'assassinat de Luis María Hergueta, directiu de Michelin, l'any 1980. La tercera fa referència al suposat finançament d'ETA a través de les anomenades herriko tabernes.

 

Imatge d'arxiu de José Antonio Urrutikoetxea quan era diputat basc

 

La suposada relació de Ternera amb aquestes tres causes seria en qualitat de dirigent d'ETA, i per totes tres, instruïdes pels jutjats 1, 2 i 5 de l'Audiència Nacional, encara té pendents tres judicis.

Les tres ordres d'extradició ja estaven vigents abans que José Antonio Urrutikoetxea, nom real de Ternera, fos detingut el 16 de maig. Hauran de ser examinades pel Fiscal General de París en un termini de 48 hores.

La decisió final sobre l'extradició de Ternera a Espanya, de tota manera, correspondrà al Tribunal d'Apel·lació que avui havia dictat l'ordre de llibertat provisional amb mesures cautelars.

Actualment era a la presó de la Santé de París després d'haver declarat aquest dimecres davant del Tribunal d'Apel·lació de la capital francesa. De fet, no ha arribat a quedar en llibertat, que s'havia de produir aquest vespre.

 

Cabana als Alps francesos on Josu va viure almenys els últims mesos abans de ser detingut

 

Va ser detingut a Bonneville, una localitat dels Alps francesos, a prop de Chamonix, quan s'hi va desplaçar per rebre tractament mèdic a l'hospital.

Feia 16 anys i mig que estava fugit de la justícia i en parador desconegut. Vivia a la vora, en el municipi de Saint-Gervais-les-Bains, però aïllat, en una cabana a la muntanya i es feia passar per un escriptor veneçolà anomenat Bruno Martí.

A França, Ternera va ser jutjat en absència i condemnat a vuit anys de presó, pena que té pendent complir.


Reaccions de les víctimes d'ETA

Des d'Espanya, en saber-se l'ordre de llibertat provisional per a Ternera, el Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite) ha demanat a la justícia francesa que "extremi la vigilància" de Ternera per "evitar una altra fuga".

Una altra entitat, l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), ha emès un comunicat en què manifesta la seva "enorme sorpresa" i la seva "indignació" per una decisió que considera "un escàndol".

ARXIVAT A:
ETA
Anar al contingut