França tanca les escoles tres setmanes i estén el confinament suau
Infants jugant en una escola de Saint-Maur-des-Fosses, prop de París (Reuters/Gonzalo Fuentes)

França tanca les escoles tres setmanes i estén el confinament suau a tot el país

Als instituts, el tancament s'allargarà una quarta setmana per contenir la tercera onada de la Covid

Irene Vaqué ReigActualitzat

Els centres educatius francesos estaran tancats entre tres i quatre setmanes, segons el nivell. És una de les mesures previstes per doblegar la corba de la tercera onada de Covid, que ha saturat els hospitals de diverses regions.

La setmana que ve, les escoles bressol, infantils, de primària i centres de secundària de França hauran de fer classes a distància. El govern d'Emmanuel Macron ha decidit tancar les escoles durant tres setmanes, sumant la que ve i les dues de vacances de primavera, que ha unificat a tot el territori.

A més, la tornada presencial dels estudiants de secundària (els col·legis i liceus) s'ajornarà una setmana. No tornaran físicament a les aules fins al 3 de maig, mentre que la resta ja ho faran el 26 d'abril. Això vol dir que els centres de secundària estaran tancats quatre setmanes, en total.

 

"La situació és més perillosa que a la tardor, perquè el virus és més contagiós i mortífer" per la variant britànica, ha afirmat Macron. 

El president francès s'ha declarat orgullós d'haver mantingut tot el curs les escoles obertes, ha demanat comprensió a les famílies:

"Sé que aquesta organització implica canvis profunds per als pares d'alumnes i les famílies, però és la solució més adequada per frenar el virus, preservant l'educació i, per tant, el futur dels nostres infants."

 

França tanca les escoles tres setmanes i estén el confinament suau
Infants jugant en una escola de Saint-Maur-des-Fosses, prop de París (Reuters/Gonzalo Fuentes)

Com ja va passar en el primer confinament, els centres educatius sí que obriran per atendre fills de treballadors considerats essencials i també els que tinguin alguna discapacitat. També es preveu el dret a l'ERTO (atur parcial) per als pares que hagin de custodiar els infants i no tinguin opció de teletreballar.

En el cas dels estudiants universitaris, podran continuar assistint a classes presencials un cop per setmana.


S'estén el confinament suau

Macron ha comparegut aquest dimecres al vespre per televisió per anunciar també que estén a tot el país el confinament suau que ara arribava a un terç de la població.

Això implica el toc de queda a les 7 del vespre fins a les 6 del matí, el tancament de determinats comerços, el teletreball sistemàtic i restriccions de mobilitat.

Només es permet moure's sense límit de temps en un radi de 10 quilòmetres, excepte per treballar o per motius justificats, tot i que per Pasqua es farà una excepció:

"Que vulgui canviar de regió per anar a aïllar-se ho podrà fer durant aquest cap de setmana de Pasqua."

A la pràctica, doncs, la limitació a la mobilitat interna serà a partir de dilluns. També es permetrà "en tot moment" que els francesos provinents de l'estranger tornin al país.

Les mesures del confinament suau estaran en vigor des de la nit de dissabte, 3 d'abril, durant 4 setmanes. Fins aleshores, continuaran vigents en 19 departament, principalment de la regió de París.

 


Macron crida a la responsabilitat

Fins ara, Macron s'havia resistit a un tercer confinament general, però ha acabat prenent la decisió després que alguns metges van alertar que, si no s'actuava, haurien de rebutjar pacients a les UCI per falta de mitjans.

Ara hi ha ocupats 5.000 dels prop de 8.000 llits disponibles, i un objectiu de l'Elisi és incrementar-los fins a 10.000. A més, el 44% dels pacients de les UCI tenen menys de 65 anys. França ha sumat 304 defuncions hospitalàries per Covid i 59.038 positius en les últimes 24 hores. 

El president francès confia que, a partir de mitjans de maig, es puguin aixecar gradualment les restriccions (ha esmentat la reobertura d'espais culturals i les terrasses de cafès i restaurants) i ha confiat que la vacunació agafi embranzida les pròximes setmanes.

Mentre això no passi, ha remarcat, cal que tothom actuï amb responsabilitat:

"Si m'adreço a vosaltres aquest vespre és per apel·lar a la mobilització de cadascú aquest mes d'abril, on hi ha molt en joc."

Macron ha admès "errors" en la gestió de la crisi sanitària, però ha evitat un "mea culpa" per no haver confinat la població al gener.

 

 

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut