Una família expulsada del campament de Villeneuve-d'Ascq. (Foto: Reuters)
Una família expulsada del campament de Villeneuve-d'Ascq. (Foto: Reuters)
Lilla

França repatria més de 200 gitanos romanesos que vivien en campaments

Les ONG asseguren que es tracta d'expulsions encobertes sota el pretext d'ajuda humanitària, perquè el retorn és voluntari. Els adults que l'accepten reben 300 euros i els infants, la meitat.

RedaccióActualitzat
La policia francesa ha desallotjat aquest dijous dos campaments de gitanos romanesos a prop de Lilla, al nord del país. En total, unes 200 persones seran repatriades a Romania en el marc del programa "Ajuda humanitària al retorn".

Les ONG asseguren que es tracta d'expulsions encobertes sota el pretext d'ajuda humanitària, perquè el retorn és voluntari. Els adults que l'accepten reben 300 euros i els infants, la meitat, a més del bitllet d'avió, una mesura que ve del mandat de Nicolas Sarkozy.

El Ministeri de l'Interior ha assegurat que l'evacuació dels campaments il·legals es duran a terme "amb fermesa" després de rebre una autorització judicial. Per la seva part, els voluntaris que assisteixen els residents en campaments denuncien que els retorns voluntaris són "expulsions camuflades" que, a més, poden suposar "dilapidar el diner públic, perquè molts tornaran a venir".

Aquesta setmana, les forces de seguretat també han desallotjat campaments dels afores de Lió i la rodalia de París.

L'expulsió de ciutadans romanesos ja va ser motiu de polèmica durant el mandat de l'anterior president francès.

Anar al contingut