Una dona amb nicab (Foto: Reuters)
Una dona amb nicab (Foto: Reuters)
París

França reobre el debat al voltant del vel islàmic després de l'aparició de dos nous casos polèmics

L'aparició de dos nous casos polèmics a França ha aconseguit tornar a revifar el debat generat al voltant del vel islàmic al país. En les últimes hores ha transcendit la notícia que la policia francesa ha multat una dona per conduir amb el nicab, el vel islàmic que només deixa al descobert els ulls. D'altra banda, també s'ha fet públic que el govern de França estudia la possibilitat de retirar la nacionalitat francesa a un home, el qual acusa de poligàmia. Dues notícies que afegeixen encara més controvèrsia a un nou projecte de llei anunciat aquesta mateixa setmana pel govern de Sarkozy per prohibir l'ús de la burca a tots els espais públics.

Actualitzat
Aquest nous casos contribueixen a carregar encara més una polèmica que fa temps que es viu al país francès. Precisament aquesta mateixa setmana, el president francès, Nicolas Sarkozy, ha anunciat la presentació d'una llei per prohibir l'ús de la burca al país per considerar-la "contrària a la dignitat de la dona".

La prohibició, però, no compta amb el suport de tots els diputats de la majoria parlamentària ni de l'oposició, ja que molts d'ells pensen que la burca és minoritària al país i que no fa falta regular-ne l'ús per llei.

Per la seva banda, el Consell d'Estat francès considera que aquesta futura llei hauria de fonamentar-se en la seguretat i sempre dins de la legislació actual, que prohibeix anar amb la cara tapada en llocs on es requereix identificació.

Bèlgica vota la prohibició de la burca

Bèlgica podria convertir-se en el primer país europeu a prohibir l'ús de la burca en públic. La comissió d'interior del Parlament belga ha aprovat per unanimitat el projecte de llei que preveu que les dones no puguin portar el vel integral islàmic en l'àmbit públic.

La proposta però, encara ha de rebre el vistiplau del Senat i de la cambra baixa.

Espanya se suma a la polèmica

A l'estat espanyol, el cas de la nena de Pozuelo de Alarcón, a Madrid, que ha deixat d'anar a classe després que la direcció del centre on estudiava li prohibís utilitzar el "hijab", el vel islàmic, ha aixecat en els últims dies una forta polseguera tant en l'àmbit social com en el polític.

L'Institut Camilo José Cela ha defensat la decisió emparant-se en un reglament propi que no permet l'entrada al centre de cap alumne amb peces que cobreixin el cap. Tot i que el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, s'ha mostrat partidari de readmetre a classe la menor i al·lega que el dret a l'educació està per sobre de qualsevol altra consideració, el centre ha defensat la seva postura i ha assegurat que mantindrà aquesta prohibició.

Si la situació no canvia, la consellera d'Educació de la Comunitat de Madrid haurà de buscar un altre centre que permeti a la menor anar a classe amb el mocador.

A Catalunya, el Departament d'Educació dóna llibertat sobre la indumentària sempre que l'alumne pugui ser identificat amb facilitat, garanteixi les normes higièniques i no es posi en perill la seguretat de l'alumne i dels seus companys.
Anar al contingut