Botiga de Dior a l'aeroport Charles de Gaulle de París
Botiga de Dior a l'aeroport Charles de Gaulle de París

França prohibirà l'aire condicionat als comerços que tinguin sempre les portes obertes

En un pla de crisi per reduir el consum innecessari d'energia, el govern francès prohibirà també la publicitat lluminosa durant la nit

RedaccióActualitzat

Anar de compres a botigues de grans cadenes com a forma de passar la calor o protegir-se del fred deixarà de ser aviat una opció a França.

La ministra de Transició Ecològica, Agnès Pannier-Runacher, han anunciat que el govern francès prohibirà per decret la climatització de comerços i oficines que tinguin, per sistema, els accessos oberts i sense portes. És una de les mesures del nou pla per reduir el consum innecessari d'energia davant un hivern amb l'amenaça de restriccions energètiques.

Segons explica la ministra francesa en una entrevista a la revista Journal du Dimanche, deixar les portes obertes dels comerços i oficines "significa un 20% més de consum energètic, i és absurd". Preveuen implantar multes de 750 euros per als comerços que no ho respectin.

 França també estudia limitar la temperatura de la calefacció a l'hivern a les botigues als 17 graus
França també estudia limitar la temperatura de la calefacció a l'hivern a les botigues als 17 graus

Pannier-Runacher ha anunciat que el govern d'Emmanuel Macron publicarà dos decrets en els pròxims dies per prohibir als comerços mantenir obertes sempre les portes mentre funcionen l'aire condicionat o la calefacció. 

Ho considera una qüestió de justícia social i afirma que "els grans actors" (grans empreses i administracions) són els primers que han de prendre mesures davant la crisi climàtica, abans de demanar sacrificis als ciutadans:

 

 

L'anunci arriba just quan França, com gran part d'Europa, travessa una llarga onada de calor en què s'han batut rècords de temperatura en ciutats com París o Lió. 

Un carrer de París en plena onada de calor
Un carrer de París en plena onada de calor (EFE/Christophe Petit Tesson)


Aparadors a les fosques

Una segona mesura de contenció en el consum energètic que el govern francès vol implantar per llei és prohibir la publicitat lluminosa nocturna (entre la una de la nit i les sis del matí), a excepció de llocs que funcionen de forma ininterrompuda com aeroports i estacions de tren. En aquest cas, les multes per als infractors pujaran fins als 1.500 euros.

Fa setmanes que activistes pel clima fan una curiosa acció de protesta per reclamar l'estalvi energètic i la fi del malbaratament d'electricitat. Joves que fan parkour recorren els principals carrers comercials de diverses ciutats franceses tancant els llums de les botigues més conegudes. Ara el govern de Macron sembla donar-los la raó i imposar, per llei, que la llum dels comerços es tanqui quan no sigui necessària:

 

 

Calefacció a 17 graus

Seguint amb les recomanacions que va fer fa pocs dies la Unió Europea, el nou protocol energètic de crisi a França estudia limitar també la temperatura de la calefacció a l'hivern a les botigues als 17 graus, tancar tots els llums dels aparadors durant la nit i reduir la intensitat lluminosa de forma sistemàtica.

 

Amb aquestes mesures, el govern francès es prepara a marxes forçades per reduir la seva dependència energètica de Rússia davant un possible tall de l'aixeta del gas rus:

 

ARXIVAT A:
EnergiaFrançaRússia
Anar al contingut