França prohibeix l'ús de mascaretes de roba no homologades també en escoles
La prohibició en la resta d'àmbits s'aplica des de l'1 de febrer, però es va establir una moratòria per als centres educatius
França prohibeix l'ús de mascaretes de roba no homologades també en escoles

França prohibeix l'ús de mascaretes de roba no homologades també en escoles

La prohibició en la resta d'àmbits s'aplica des de l'1 de febrer, però es va establir una moratòria per als centres educatius

RedaccióActualitzat
TEMA:
França
Nens amb mascareta a l'escola de Salardú, a la Vall d'Aran (ACN/Marta Lluvich)

S'ha acabat utilitzar segons quines mascaretes de tela a França a tot arreu on hi hagi interacció amb altres persones. Aquest dilluns entra en vigor a les escoles el decret aprovat a finals de gener que prohibeix l'ús de certes mascaretes de tela i casolanes perquè, consideren les autoritats, no ofereixen la protecció adequada davant de les noves variants de la Covid-19. Una setmana abans la prohibició s'aplicava a tota la resta d'àmbits.

A partir d'ara només estarà permès utilitzar mascaretes quirúrgiques, les anomenades FFP2 i aquelles la fabricació de les quals encaixi dins de l'anomenada categoria 1. Les mascaretes de tela que no compleixen aquests estàndards que ara el govern prohibeix fer servir en públic caurien dins de la categoria 2.

El ministre de Sanitat, Olivier Véran, ja va dir quan es va aprovar el decret que la mesura sorgia d'una recomanació de les autoritats sanitàries davant un possible agreujament de la situació, tot i que un portaveu de l'executiu francès citat pel Guardian va admetre la dificultat de fer complir la prohibició:

"No m'imagino la policia preguntant a la gent pel nivell de protecció de la seva mascareta."


Les mascaretes quirúrgiques i les FFP2 permeten un filtratge superior al 90%, bastant més per sobre que les de categoria 2, en què aquest filtratge no arriba al 70%.


Una tendència europea?

Amb aquesta mesura França se situa uns passos més enllà que Alemanya, que la primera quinzena de gener va aprovar l'obligació de dur mascaretes de categoria 1 a persones que atenen de cara al públic i en el transport col·lectiu. El govern d'Angela Merkel seguia així el camí marcat pel land de Baviera.


Les pors de la indústria

L'emprenedor francès Emmanuel Nizard va invertir 2 milions d'euros en la producció de mascaretes i es pregunta què ha de fer un cop que la crisi sanitària derivada de la pandèmia afluixi. L'empresa de Nizard dona feina a 50 persones i fabrica un milió de mascaretes per setmana. Entre els seus compradors hi ha el president Emmanuel Macron.

L'empresari, però, pateix per la possibilitat que la indústria en què s'ha jugat els seus diners es quedi sola lluitant per la seva supervivència un cop que la demanda de mascaretes caigui.

Els reptes als quals s'enfronta Emmanuel Nizard mostren com de difícil serà pels governs occidentals assolir els seus objectius de ser autosuficients pel que fa a equipament sanitari públic després de veure's immersos en l'inici de la pandèmia del coronavirus, quan han haver d'importar aquest equipament de l'Àsia.

"Les companyies que han impulsat la producció s'hauran d'enfrontar a les mascaretes xineses, que són imbatibles pel que fa a preus", argumenta a Reuters Nizard.

França va patir escassetat d'equipament protector quan el virus va assolar el país la primavera passada. Aleshores Macron va fer una crida a la nacionalització dels béns estratègics.

Sota el seu executiu, el país gal va acumular 117 milions de mascaretes quirúrgiques i FFP2 els primers dies de la pandèmia. Les reserves d'aquest bé ara s'eleven a 1.700 milions, prou com per passar diversos mesos amb aquesta necessitat coberta si hi hagués un altre brot epidèmic i ara que el seu ús és obligatori.


Preu contra garanties

El preu de la mà d'obra implica que produir una mascareta a França costa uns 10 cèntims d'euro contra els 6 cèntims d'euro que costa a la Xina, segons dades de Christian Curel, portaveu del sindicat principal de la indústria, que es troba en negociacions amb el govern francès.

El nombre de mascaretes produïdes s'ha multiplicat per 20, però tot i així una de cada quatre encara s'importen de la Xina. Els fabricants com Emmanuel Nizard volen que s'imposin aranzels a les importacions barates.

"Si a Xina la colpeja la pandèmia de nou és obvi que ens trobarem amb un altre episodi d'escassetat", sosté Curel.

Segons el sindicalista, l'executiu de Macron tindria sobre la taula la possibilitat de modificar les licitacions de manera que possibles compradors, com els hospitals públics, no només tinguessin en compte el preu, sinó també els costos ambientals associats a la cadena de subministrament.
 

ARXIVAT A:
FrançaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut