França continua vacunant amb AstraZeneca en altres franges d'edat

França posarà Pfizer o Moderna als menors de 55 anys amb una dosi d'AstraZeneca

Espanya encara no ha pres cap decisió per als menors de 60 anys, als quals també s'ha suspès la vacuna, un col·lectiu de 200.000 persones a Catalunya

Actualitzat

França ja ha decidit quin protocol seguirà amb les persones vacunades amb AstraZeneca després de suspendre'n l'administració a persones de menys de 55 anys, arran de detectar-se alguns casos rars de trombosi.

Les persones de menys de 55 anys que han rebut una primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca rebran una segona dosi d'alguna de les altres vacunes basades en l'ARN, com Pfizer o Moderna, segons l'Alta Autoritat de la Salut (HAS, segons les sigles en francès), decisió que el ministre de Salut francès, Olivier Véran, ha avançat a l'emissora de ràdio RTL responent a la pregunta d'un oient.

"Jo també tinc menys de 55 anys i he rebut una dosi d'AstraZeneca. Després d'aquesta primera injecció, a vostè i a mi ens administraran una segona dosi de reforç, molt probablement serà una vacuna d'ARN, segurament Pfizer o bé Moderna, però hem d'esperar unes hores perquè l'Alta Autoritat de la Salut ha d'oficialitzar la seva decisió cada dia."

Aquesta situació afecta 533.000 persones a França, sobretot sanitaris, entre els quals hi ha el mateix ministre, metge de menys de 50 anys, que està pendent d'una segona dosi. Segons l'HAS, la segona dosi s'hauria de posar en un marge de 12 setmanes respecte a la primera. L'autoritat sanitària francesa estudiarà les respostes immunes després d'aquesta administració mixta de vacunes.

Uns 533.000 francesos, sobretot sanitaris, han rebut una dosi d'AstraZeneca (Reuters/Éric Gaillard)

 

La vacuna d'AstraZeneca, que s'administra a França des de principis de febrer, es va suspendre el 19 de març per a les persones de menys de 55 anys. El ministre Véran, no obstant, ha destacat la confiança en aquesta vacuna, que es continua administrant a França en altres franges d'edat.

"Aquesta vacuna proporciona una protecció individual i també probablement col·lectiva, i és per això que en fomentem l'ús. Ahir es van donar 65.000 injeccions d'AstraZeneca i es van fer grans lliuraments. Els principals promotors no són polítics i ministres, sinó les desenes de milers de treballadors de la salut (metges, infermeres, farmacèutics) que ordenen aquestes vacunes per protegir els seus pacients."

I ha afegit: "És absolutament coherent dir 'no ho recomanem a aquells que tenen menys de 55 anys', perquè en qualsevol cas no és definitiu, és mentre esperem saber-ne més, és una mesura protectora, no una mesura d'exclusió."

Segons afirmava aquest dijous el primer ministre francès, Jean Castex, França ha arribat, una setmana abans del previst, als 10 milions de persones vacunades amb una primera dosi contra la Covid-19.

Vacunes AstraZeneca per guardar després de suspendre'n l'administració per sota dels 55 anys (Reuters/Gonzalo Fuentes)

 

Espanya no ho té decidit

Espanya, la setmana passada, va suspendre la vacunació amb AstraZeneca a les persones de menys de 60 anys, però encara no ha pres cap decisió sobre si se'ls administrarà una segona dosi. El ministeri diu que espera que "es vagi actualitzant i ampliant l'evidència científica", seguint les avaluacions de l'Agència Europea de Medicaments i en comunicació amb els altres estats de la UE.

Es consideren, en principi, tres opcions: acabar la vacunació amb una nova dosi d'AstraZeneca, posar-los una segona dosi d'una altra vacuna o deixar-los només amb una sola dosi, que ja té una efectivitat del 70%.

A Catalunya, més de 200.000 persones menors de 60 anys porten una dosi del fàrmac desenvolupat per la Universitat d'Oxford i la farmacèutica AstraZeneca, sobretot de col·lectius essencials i en la seva majoria dones.

 

Criteris diferents a cada país

Les conclusions de l'Agència Europea de Medicaments han portat diversos països a canviar els seus criteris sobre la vacuna d'AstraZeneca. A Itàlia no s'administrarà als menors de 60 anys i a Bèlgica, tampoc als menors de 55. Altres governs, com el de Dinamarca, són més dràstics i ja havien suspès totalment l'ús d'aquesta vacuna, igual que Noruega, que continua investigant-la. Alemanya, que va restringir-ne l'ús fa una setmana, negocia la possibilitat de comprar la Sputnik a Rússia, un cop tingui llum verda de l'Agència Europea de Medicaments.

Fora d'Europa, hi ha casos com Austràlia o les Filipines que reserven l'AstraZeneca per a la gent de 50 o 60 anys en amunt. Altres països, però, no hi aplicaran cap restricció, com el Brasil.

La vacuna creada a la Universitat d'Oxford és la que més s'ha administrat arreu del món. L'Organització Mundial de la Salut calcula que fins ara l'han rebuda 200 milions de persones a més de 100 països.

ARXIVAT A:
FrançaVacunesCovid-19SalutCoronavirus
Anar al contingut