El president francès, Emmanuel Macron, parla amb treballadors d'un centre de vacunació (Reuters / Christophe Archambault)
El president francès, Emmanuel Macron, parla amb treballadors d'un centre de vacunació (Reuters / Christophe Archambault)

França obre la vacunació a tots els adults, independentment de l'edat

Amb l'objectiu de "no malgastar cap dosi", qualsevol adult pot acudir al centre de salut per rebre el fàrmac si hi ha vacunes disponibles

Actualitzat

A França, a partir d'aquest dimecres, tots els adults poden accedir a la vacuna de la Covid-19, independentment de la seva edat, sempre que hi hagi dosis disponibles al centre de salut que els correspongui.

L'objectiu, segons el president del país, Emmanuel Macron, és "no malgastar cap dosi". És per això que, a partir d'ara, es podrà consultar a través del portal Doctolib si hi ha vacunes disponibles per a l'endemà i si continuen obertes les cites per anar a la consulta. Si és així, qualsevol pot anar al centre de salut per rebre el fàrmac.

Així ho anunciava Macron la setmana passada:

"No s'ha de perdre cap vacuna. A partir del 12 de maig, les cites que no hagin trobat cap adjudicatari 24 hores abans estaran obertes a tots els voluntaris adults, sense cap requisit especial."

 

Un centre de vacunació massiva a Reze, prop de Nantes
Un centre de vacunació massiva a Rezé, prop de Nantes (Reuters / Stephane Mahe)

 

Vacunació als més grans de 50 anys des de dilluns

La vacunació massiva, independentment de l'edat, arriba dos dies després que comencés la vacunació de les persones de més de 50 anys, en un nou pas de la campanya d'immunització de la ciutadania.

Inicialment, la vacunació dels majors de 50 anys sense patologies i que no tinguin feines de risc havia de començar el dissabte 15, però s'ha avançat cinc dies davant la creixent arribada de remeses de dosis de diferents laboratoris.

França ha immunitzat amb almenys una dosi d'algun fàrmac contra la Covid 18 milions de persones, un 27,7% de la població. Entre els vacunats hi ha més de vuit milions de persones que han rebut la pauta completa, un 12,3% de la població.

 

Gent passejant per Niça, un cop acabades les restriccions de distància en les sortides a caminar
Gent passejant per Niça, un cop acabades les restriccions de distància en les sortides a caminar (EFE / Sebastien Nogier)

 

Baixen els contagis i els pacients a les UCI

França ha registrat aquest dimarts 19.791 positius de coronavirus en les últimes 24 hores, 4.580 menys que els de fa una setmana. Al mateix temps, el nombre de pacients ingressats en unitats de cures intensives (UCI) continua a la baixa i, actualment, n'hi ha 4.743, gairebé un miler menys que els 5.630 que hi havia fa una setmana.

La xifra de defuncions en les últimes 24 hores se situa en 236, seguint la tendència de les dues últimes setmanes, en què s'han registrat entre 200 i 300 morts diàries.

Des que va començar la pandèmia, a França hi ha hagut 5.800.170 contagis de Covid-19 i han mort 106.920 persones.

 

Una infermera de l'UCI d'un hospital de Saint Denis, prop de París
Una infermera de l'UCI d'un hospital de Saint-Denis, prop de París (Reuters / Benoit Tessier)

 

Certificat sanitari per a actes de més de 1.000 persones

Els diputats francesos van aprovar aquest dilluns una disposició per crear un certificat sanitari que el govern de Jean Castex vol que sigui obligatori per assistir a esdeveniments amb més de mil persones.

En una entrevista al diari Le Parisien, el primer ministre explica que la intenció de l'executiu és exigir el certificat només per a actes multitudinaris, "en particular a les grans sales d'espectacles, de conferències, als grans concerts, als estadis...".

No es demanarà, en canvi, als llocs de treball, centres d'educació, biblioteques, comerços, mercats o temples de culte. Ni tampoc al Tour de França perquè, entre altres raons, Castex creu que "seria impossible" controlar-ho.

El text aprovat per l'Assemblea Nacional ha de continuar la tramitació parlamentària abans d'entrar en vigor.

 

Reobertura de terrasses la setmana que ve

A partir de dimecres vinent, 19 de maig, els cafès, bars i restaurants podran obrir les terrasses arreu del país. Les taules podran tenir un màxim de sis persones. A partir de dimecres que ve també podran obrir els comerços no essencials.

En la fase següent de la desescalada, a partir del 9 de juny, es permetrà l'obertura dels interiors dels establiments de restauració, però amb la meitat de l'aforament i les taules limitades a sis persones. A partir d'aquesta data, s'endarrerirà el toc de queda a les onze de la nit i es mantindrà fins al 30 de juny, quan es preveu que s'aixequi totalment.

 

Passatgers amb mascareta en una andana de la Gare de Lyon, a París
Passatgers amb mascareta en una andana de la Gare de Lyon, a París (EFE / Yoan Valat)

 

ARXIVAT A:
FrançaCovid-19Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut