França multarà i immobilitzarà els cotxes que no portin cadenes a partir de l'1 de gener

Mossos i gendarmes informen els conductors a les zones frontereres de les sancions si no es respecta l'obligació, vigent de novembre a final de març

Actualitzat

Si teniu previst viatjar a França per les vacances de Nadal, heu de saber que. a partir de l'1 de gener, la gendarmeria els pot multar amb 135 euros si no porteu cadenes al cotxe. I si no pagueu, immobilitzaran el vehicle. Per això, abans que s'apliquin les multes de la nova legislació, tant Mossos com gendarmes n'estan informant els conductors. 

A Catalunya, de moment, és una recomanació, però a França, --com a Andorra--, fa anys que és una obligació, entre el mes de novembre i finals del març. Ara, es multaran els conductors que no portin cadenes o pneumàtics de contacte quan circulin pels departaments de muntanya francesos.

Per evitar ensurts, els Mossos --juntament amb la gendarmeria-- han engegat una campanya informativa.  "Ens interessa molt que la gent pugi al Pirineu equipada adientment, tant amb cadenes o rodes de contacte, sobretot quan hi ha previsió de nevades o condicions meteorològiques adverses", diu Xavier Millán, cap de la comissaria de Mossos de la Cerdanya.

Els Mossos han activat punts informatius per als conductors que entren a França (CCMA)

 

La llei de muntanya

L'anomenada llei de muntanya de França, que afecta 48 departaments, va entrar en vigor el novembre de l'any passat. Les autoritats han deixat un any de coll perquè els conductors es preparessin, abans d'aplicar les multes als que contravinguin la norma.

Finalment, en comptes de començar a multar a partir de l'1 de novembre, quan comença la temporada d'hivern durant la qual és obligatori dur cadenes o rodes de claus, la data s'ha posposat fins a l'1 de gener. 

 

Punts informatius a banda i banda de la frontera

Dilluns, els Mossos d'Esquadra van activar un punt informatiu a la carretera que va cap a Llívia, a tocar de la frontera. Paraven tots els vehicles que anaven cap a França i els informaven d'aquest canvi legislatiu. I només uns metres més enllà, però ja al cantó francès, els gendarmes feien el mateix. 

Els gendarmes podran multar amb 135 euros i immobilitzar els vehicles que no portin cadenes ni rodes de neu (CCMA)

Thomas Le Gouic, comandant de la gendarmeria de Prades, és clar: si algú no porta cadenes o rodes adients, se'l multarà. "I si la persona no paga la multa al moment, immobilitzarem el vehicle fins que la persona vagi a buscar unes cadenes i pagui la sanció", diu.

En un altre punt informatiu a la Guingueta d'Ix, a l'Alta Cerdanya, només paren vehicles amb matrícula espanyola perquè, segons els gendarmes, són els qui menys coneixen la nova normativa. 

ARXIVAT A:
TrànsitMossos d'EsquadraFrançaNadalSeguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut