Protesta contra la vacunació obligatòria dels sanitaris, aquest agost, a París (Reuters/Sarah Meyssonnier)

França ja pot acomiadar sanitaris i bombers que es neguin a vacunar-se

Milers de professionals podrien perdre la feina, alguns hospitals ja compten a reprogramar activitats i els sindicats vaticinen "un desastre"

RedaccióActualitzat

Obligació d'estar vacunat, des d'aquest dimecres, a França, per a 2,7 milions de professionals: sanitaris, treballadors d'hospitals, visitadors mèdics, treballadors de residències, conductors d'ambulància i també els bombers.

La mesura, controvertida, entra en vigor dos mesos després que l'anunciés el president francès, Emmanuel Macron en un discurs a la televisió.

Segons la llei del 5 d'agost, les persones que no tinguin un motiu justificat per no estar vacunades "no poden continuar exercint la seva activitat".

Per tant, poden perdre la seva feina de manera immediata, sense rebre cap compensació econòmica. Els més afortunats potser podran retardar-ho utilitzant dies de vacances pendents.

A partir d'aquest 15 de setembre, d'altra banda, els professionals que malgrat tot estiguin disposats a vacunar-se hauran d'acreditar haver rebut la primera dosi. I tenen un mes, fins al 15 d'octubre, per presentar el certificat de vacunació amb pauta completa.

Emmanuel Macron, president de França, impulsor de la vacunació obligatòria per als sanitaris (Reuters/Daniel Cole)

La mesura afectarà un percentatge minoritari dels professionals de l'àmbit sanitari i sociosanitari, perquè la majoria ja estan vacunats. Es calcula que, en general, són al voltant del 90% o més.

De tota manera, però, a tot França els no vacunats són encara milers de persones. Fins al punt que en alguns hospitals ja compten amb el fet d'haver de reprogramar activitat ordinària per l'absència d'alguns especialistes contraris a vacunar-se.

En l'àmbit hospitalari es calcula que hi ha entre un 1% i un 2% de professionals sense cap dosi de vacuna, un percentatge similar al registrat a les residències, on podrien perdre la feina uns 3.000 treballadors.

Per evitar "situacions difícils de gestionar", com haver de tancar llits i serveis", el sindicat FO-Santé ha demanat un ajornament de l'entrada en vigor de la norma en els centres més afectats i en els territoris d'ultramar, que estan en plena quarta onada pandèmica.

Campanya de vacunació, aquest estiu, en el Velòdrom Nacional, a prop de París (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Aquest dimarts, un altre sindicat, la CGT, ha convocat manifestacions davant del Ministeri de Sanitat, les agències regionals de Salut i els centres hospitalaris, per protestar contra l'obligatorietat de vacunar-se.

El secretari general de la GCT, Philippe Martinez, vaticina que "serà un desastre" per a un sector que ja funciona sota tensió.

Des del govern, però, el primer ministre, Jean Castex, ja ha deixat clar que no tenen intenció de rectificar. A més, s'ha mostrat satisfet dels "efectes molt positius" de la mesura.

El ministre de Sanitat, Olivier Véran, per la seva banda, ha assegurat que "el rebuig a vacunar-se no donarà lloc a cap baixa mèdica".

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronVacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut