França impulsa un pla per fer obligatori l'uniforme escolar després de prohibir les abaies

En el primer dia de classe, 67 noies van marxar a casa per no haver de treure's la túnica que cobreix tot el cos

Esther MiróActualitzat

Principi de curs a França després de la prohibició de l'abaia amb una imatge insòlita: els responsables dels equips educatius filtren a la porta dels centres que ningú no porti aquest vestit, que segons el govern atempta contra la laïcitat de l'escola republicana.

A França, des del 2004 ja hi estan prohibits els mocadors al cap, els turbants, les creus evidents o les quipàs. Ara també ho estan aquestes túniques tradicionals que vesteixen algunes dones musulmanes.

A tot el país, aquest dilluns, primer dia del curs, prop de 300 alumnes van ser aturades a l'entrada del seu centre escolar perquè duien abaia. 67 no van canviar d'opinió i se'n van tornar a casa.

La consigna del govern francès és parlar-ne, no pas expulsar les alumnes a la primera de canvi. I l'argument de moltes noies que la duen és que es tracta d'una moda. Asseguren que és un vestit com els que duen les dones de l'Orient Mitjà, i que en cap cas té a veure amb la religió.


Pla per recuperar l'uniforme escolar obligatori

La prohibició, que inclou el qamis i la xilaba en els nois, no està exempta de polèmica. Hi ha realment diferència entre dur una abaia i dur una camisa de màniga llarga amb una faldilla llarga?

Per esquivar aquesta mena de debat, el ministre d'Educació s'ha declarat a favor del retorn de l'uniforme escolar, que va deixar de ser obligatori el 1968. Diu que a la tardor proposarà un calendari per a una prova pilot, en què les escoles que ho vulguin puguin tornar a imposar els uniformes entre el seu alumnat.

Aquest dimarts, una associació que defensa els drets dels musulmans (l'ADM) ha demanat al Consell d'Estat, la màxima instància judicial administrativa, que suspengui la prohibició de l'abaia. Argumenten que estigmatitza els musulmans i amenaça els seus drets fonamentals.

Ara el Consell té entre 48 hores i un mes per pronunciar-se.

 

ARXIVAT A:
IslamFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut