França imposarà una taxa ecològica a tots els vols a partir del 2020
La taxa afectarà totes les companyies aèries (Pixabay)

França imposarà una taxa ecològica a tots els vols a partir del 2020

L'import anirà d'1,50 euros en els vols interiors en classe econòmica fins als 18 euros per anar en classe bussiness fora de la Unió europea

Xavier DuranActualitzat

A partir del 2020 els passatgers dels vols amb origen o final a França hauran de pagar una ecotaxa. L'import anirà d'1,50 euros a 18 euros.

L'anunci el va fer dimarts la ministra de Transports, Elisabeth Borne, a la sortida de la segona reunió del Consell de Defensa Ecològica creat al maig pel president Emmanuel Macron. Els Consell té com a missió definir les orientacions en transició ecològica i, sobretot, "en la lluita contra l'escalfament global, la preservació de la biodiversitat i la protecció del medi i els recursos naturals".

La taxa s'aplicarà a totes les línies aèries i a tots els vols amb origen o final a la metròpoli, tret dels que vagin a Còrsega i als territoris d'ultramar o als vols amb correspondència.

L'impost serà d'1,50 euros en classe econòmica en els vols interiors i intraeuropeus, de 9 euros per aquests mateixos vols si es fan en classe bussiness, de 3 euros per als vols fora de la Unió Europea en classe econòmica i de 18 euros per aquests vols en classe bussiness.

El govern francès calcula que l'impost generarà 182 milions d'euros, que s'invertiran en infraestructures de transport més ecològiques, sobretot en l'àmbit ferroviari.

Crítiques contundents

La mesura ja ha despertat les crítiques de la companyia Air France, per a qui això penalitzarà la seva competitivitat en un moment en què, diu, "necessita reforçar les seves capacitats d'inversió per accelerar la reducció de la seva empremta ambiental", sobretot renovant la seva flota.

També hi ha hagut fortes crítiques del Sindicat de les Companyies Aèries Autònomes (Scara) i de la Unió dels Aeroports Francesos (UAF).

Fonts pròximes al Ministeri Espanyol d'Economia han declarat que no preveuen establir un impost així per no perjudicar el turisme.

Menys beneficis per al consum de gasoil

El govern francès també ha anunciat que el reemborsament parcial sobre el gasoil de què es beneficia el transport per carretera es reduirà 2 cèntims per litre.

ARXIVAT A:
Medi ambientEconomia de butxacaEnergiaCrisi climàtica
Anar al contingut