El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i el seu homòleg francès, Laurent Fabius, a París
El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, i el seu homòleg francès, Laurent Fabius, a París (Foto: Reuters)
París / Viena

França i els Estats Units, disposats a accelerar la transició a Síria

El secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, ha dit a París que "és possible que sigui necessari modificar l'estratègia" actual cap a Síria, però sense precisar en quin sentit.

Actualitzat
El secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, i el seu homòleg francès, Laurent Fabius, s'han mostrat disposats a accelerar la transició política a Síria, però sense precisar si donaran suport militarment a l'oposició al règim del president sirià, Bashar al-Assad. En una compareixença conjunta a París, on Kerry ha fet la seva primera visita des que va accedir al càrrec, els dos caps de la diplomàcia han destacat que "és urgent" superar la situació que viu Síria, on les Nacions Unides calculen que s'han produït 70.000 morts des que va començar la revolta contra Al-Assad, el març del 2011.

"Estem estudiant la possibilitat d'accelerar la recerca d'una solució política al conflicte, és la millor via per a la pau, per protegir el poble sirià i per acabar amb les matances", ha dit Kerry. A la pregunta de si els Estats Units està disposat a ajudar militarment l'oposició, el responsable de la diplomàcia nord-americana no ho ha confirmat, però ha assenyalat que "és possible que sigui necessari modificar l'estratègia" actual, sense precisar en quin sentit.

Tant Kerry com Fabius han coincidit que la solució passa per la sortida d'Al-Assad del poder. "Al-Assad ha d'escoltar la veu del seu poble i la veu del món sencer", ha assenyalat Kerry. El secretari d'Estat, que demà participarà a Roma en una reunió dels amics del poble sirià, ha assegurat que estan estudiant també aportar una ajuda humanitària directa a les "zones alliberades" per l'oposició siriana. "L'oposició ha de tenir més mitjans, això és una posició comuna dels Estats Units i de França", ha dit Kerry.

Fabius, per la seva banda, també s'ha mostrat favorable a una "evolució" de la cooperació amb l'oposició siriana, encara que tampoc ha precisat en quin sentit. El cap de la diplomàcia francesa ha dit que, mentre Kerry participarà en la reunió amb Roma, ell acompanyarà el president francès, François Hollande, en el seu viatge a Rússia, on tractaran, entre d'altres, el tema sirià amb el president rus, Vladímir Putin. Fabius ha recordat que "França va ser el primer país a reconèixer" l'oposició siriana i ha assenyalat que la situació actual "no pot durar més", perquè genera morts cada dia, "avui mateix, cent més".






Anar al contingut