París

França exigeix a Romania que dediqui fons europeus a integrar la seva comunitat gitana

Els governs francès i romanès parlaran, conjuntament, amb la Comissió Europea sobre la qüestió dels gitanos, un col·lectiu per al qual França demana que Romania dediqui més fons europeus a fi d'integrar-los. El secretari d'Estat francès d'Assumptes Europeus, Pierre Lellouche, ha assenyalat que es tracta que Romania s'ajusti a les regles europees i dediqui part dels fons comunitaris que rep a la comunitat romaní. En roda de premsa, juntament amb el secretari d'Estat romanès per a la integració dels gitanos, Valentin Mocanu, Lellouche ha constatat que fins ara les autoritats romaneses han dedicat una part mínima de diner europeu a aquest sector de la població.

Actualitzat
Ha afegit, a més, que s'ha de donar la volta a aquesta situació i posar en marxa "una espècie de minipla Marshall" per a aquesta comunitat, i que l'objectiu d'un pròxim encontre amb les autoritats competents de Brussel·les és "mobilitzar mitjans".

El responsable francès ha incidit en el fet que a hores d'ara només 85 dels 4.000 milions d'euros que Romania rep cada any en fons europeus es dediquen a aquesta qüestió. I, d'altra banda, ha aprofitat per carregar contra els que han acusat França d'anar contra els principis europeus per a l'expulsió de gitanos cap als seus països d'origen i els ha demanat "que mirin al seu pati del darrere".

"El principi de lliure circulació no pot servir de coartada per eludir en els països veïns les seves pròpies obligacions", ha afirmat Lellouche, que ha expressat el seu desig que els gitanos romanesos puguin moure's amb llibertat com la resta d'europeus per raons de turisme o de feina, però no de mendicitat.

En el mateix acte, Mocanu ha reconegut que "fa falta un canvi de polítiques a Romania en l'àmbit intern" i que "per ara no hi ha prous projectes en marxa" a escala local per atendre els gitanos. Malgrat tot, ha mostrat la seva determinació de desenvolupar a mig i llarg termini àmbits com l'educació, la vivenda o la inserció laboral de la comunitat romaní.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut