França encara indemnitza fills de deportats a camps nazis: la història de l'Angelina
El republicà Valentí Oliveras Valls va ser capturat pels nazis a França i deportat a Mauthausen

França encara indemnitza fills de deportats a camps nazis: la història de l'Angelina

Una dona catalana ha rebut una indemnització de França. El motiu: el seu pare, republicà, va ser deportat des de territori francès a un camp de concentració nazi

Actualitzat

L'Angelina acaba de rebre una indemnització de França. És filla d'un dels milers de republicans que van ser deportats des de territori francès a un camp de concentració nazi. El seu pare, Valentí Oliveras Valls, després de la retirada, va passar pel camp de Sant Cebrià de Rosselló i el van destinar a una companyia de treballadors estrangers. Allà el van capturar els nazis i el van deportar a Mauthausen.


27.000 euros d'indemnització

Va morir al camp de Gusen, el novembre del 1941. 80 anys després, el patiment de l'Angelina ha tingut un reconeixement econòmic. El govern francès ha assumit la seva responsabilitat i l'han indemnitzat amb 27.000 euros. Des del 2004, França indemnitza per llei els fills dels republicans que van deportar des del seu territori.

Finalment va ser una casualitat que va portar la història del Valentí al consolat francès. Podeu veure la història sencera en aquest reportatge:

 

El consolat general de França a Catalunya, Aragó i les Balears ha tramitat 644 demandes els últims 17 anys. Indemnitzacions o pensions de 420 euros al mes.

ARXIVAT A:
Memòria històrica Segona Guerra MundialFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut