Diverses persones sense mascareta a la terrassa d'un cafè de París (Pixabay/guipanta21)

França diu adeu a la mascareta en interiors i al certificat covid

El govern francès aplica la mesura malgrat un repunt de contagis i recomana seguir portant mascareta a les persones vulnerables

Juli Rodés AlmerActualitzat

Des d'aquest dilluns, la mascareta ja no és obligatòria en interiors a França, que també ha aixecat l'ús del certificat covid per accedir a espais com bars i restaurants, teatres, cinemes, estadis o fires.

Anar al supermercat o entrar en una botiga ja es pot fer sense portar mascareta, que continua sent necessària, això sí, per utilitzar el transport públic i accedir a establiments sanitaris i residències.

Tampoc cal portar mascareta per anar a classe.

Per anar a treballar, en canvi, dependrà: en l'àmbit laboral, la decisió queda en mans de les empreses.

Dues dones amb mascareta davant la piràmide del Louvre aquest febrer (Reuters/Sarah Meyssonnier)

El govern francès, a més, recomana que les persones vulnerables per la seva edat o el seu estat de salut portin la mascareta en interiors o en situacions multitudinàries.

En exteriors, l'ús de la mascareta a França va aixecar-se el 2 de febrer.

L'aixecament de la mascareta i el passi covid, anunciat a principis de mes quan la cinquena onada pandèmica viscuda per França anava de baixa, arriba, paradoxalment, després d'uns dies d'augment dels contagis. En concret, si els últims set dies s'han notificat més de 65.250 positius, la setmana abans van ser 50.646.

El primer ministre, Jean Castex, ha admès aquest repunt, però ha descartat "canviar d'estratègia".


"Continua havent-hi riscos"

El nombre més alt de positius seria degut a l'aparició de la variant BA2, "una mica més contagiosa", segons Yazdan Yazdanpanah, integrant del Consell Científic francès i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Bichat de París, que també apunta a la coincidència de la reobertura de les escoles després de les vacances del segon trimestre, amb un possible relaxament de la població, que qualifica de "normal".

Yazdanpanah admet que "després de dos anys continua havent-hi riscos" i que "no estem en una situació de certesa total".

Dues persones amb mascareta en un carrer de París aquest febrer (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Argumenta, però, que el fet de tenir un 80% de la població vacunada i "una proporció considerable" de persones que ja s'han contagiat atorga una "immunitat" que "probablement" evitarà un augment de les hospitalitzacions, que continuen a la baixa.

Així, els més de 20.900 malalts covid ingressats estan força per sota dels més de 33.000 de principis de febrer; i els 1.855 crítics a les UCI són menys de la meitat dels gairebé 4.000 de fa dos mesos, a mitjans de gener.

A França, segons les dades publicades aquest diumenge, la pandèmia de covid-19 ha causat la mort de 140.109 persones.


Argimon confia a retirar-les aviat

A Catalunya, el Departament de Salut fa setmanes que es mostra partidari de retirar les mascaretes dels interiors, de manera progressiva i començant per les escoles.

Aquest dissabte, el conseller Josep Maria Argimon s'ha mostrat esperançat que la mesura pugui ser una realitat d'aquí a un mes llarg, per Sant Jordi.

"Les mascaretes s'hauran de seguir posant al transport públic i en centres sanitaris, entre d'altres llocs. M'imagino un Sant Jordi entrant a les llibreries sense mascareta."

Aixecar l'obligatorietat de la mascareta als interiors correspon al govern espanyol, que sembla que no vol adoptar la mesura mentre no hi hagi consens entre les comunitats autònomes.


Dos anys del confinament a Espanya

L'adeu a les mascaretes a França coincideix en el temps amb el segon aniversari de l'inici del confinament domiciliari decretat pel govern espanyol arran del primer estat d'alarma, el dissabte 14 de març del 2020.

L'obligatorietat general de l'ús de la mascareta va arribar més tard, a finals de maig del 2020, tot i que el 5 d'aquell mes ja era obligatòria al transport públic.

En exteriors va deixar de ser obligatòria al cap de tretze mesos, el 26 de juny de 2021, i va tornar-ho a ser abans de Nadal. La mesura es va tornar a aixecar aquest febrer, arran de la millora de les dades epidemiològiques.

ARXIVAT A:
FrançaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut