Carrer de París amb els bars tancats (Reuters / Charles Platiau)
Carrer de París amb els bars tancats (Reuters / Charles Platiau)

Toc de queda a París i vuit ciutats franceses més entre les 9 del vespre i les 6 del matí

França declara l'emergència sanitària a tot el país, com abans del 10 de juliol

Laura GalanActualitzat

La segona onada de Covid recorre tot Europa, on la majoria de països estan engegant dràstiques mesures per limitar els contactes socials i evitar un increment generalitzat dels contagis.

França és, darrere d'Espanya, el país amb més infeccions. Per això el govern ja ha previst noves i contundents mesures. El president Emmanuel Macron ha anunciat el toc de queda nocturn, de les 9 de la nit a les 6 de la matinada, durant quatre setmanes a nou ciutats. Són París, Marsella-Aix en Provence, Lió, Lille, Grenoble, Montpeller, Tolosa, Rouen i Saint-Étienne.

"Hem de prendre mesures més estrictes perquè estem en una situació preocupant."

A tot el país s'ha restablert l'estat d'emergència sanitària a partir de dissabte. Les reunions es limitaran a un màxim de sis persones i no es podrà anar al restaurant més tard de les nou de la nit.

De tota manera, no hi haurà restriccions en el transport públic ni en les comunicacions entre les diferents regions franceses.

Després d'haver tancat els bars, i no haver aconseguit frenar l'avanç dels contagis, Macron no es vol veure desbordat novament en poques setmanes.

Amb les noves mesures, l'objectiu és reduir el creixement de les infeccions, que ara és d'aproximadament 20.000 diàries, a 3.000 o 5.000.

 

El president Emmanuel Macron a la televisió francesa (Reuters/Eric Gaillard)
El president Emmanuel Macron a la televisió francesa (Reuters / Eric Gaillard)
 

Aquest dimarts el consell de defensa sanitari es va reunir a l'Elisi amb epidemiòlegs per debatre les mesures a prendre.

Es tracta, asseguren, de reduir al màxim el contacte entre persones, fins i tot en la vida privada. Les mesures per aconseguir-ho poden ser tan efectives com impopulars.

Defensen que l'ús de la mascareta i la distància social no sempre es compleix en les trobades de familiars i amics. Per això, prohibir els moviments durant la nit pot, segons el govern, frenar les conductes imprudents.

Perquè el que més el preocupa és que, en qüestió de setmanes, les cures intensives dels hospitals es tornin a saturar com a la primavera.

Un bar tancat a París on es veu Macron en la seva aparició a la televisió pública francesa (Reuters / Gonzalo Fuentes) 
 

L'agència de salut pública francesa ha xifrat en gairebé 13.000 els nous contagis en 24 hores, i 87 morts. En total a França han mort 32.933 persones per coronavirus.

Les xifres són dolentes i el primer ministre, Jean Castex, no descarta cap mesura, ni tan sols els confinaments locals, perquè el que es vol, assegura, és evitar un confinament general.

La taxa d'incidència del coronavirus la setmana passada era de 176 contagis per cada 100.000 habitants.

Els pics són sobretot elevats a la regió de París i a la de Lió. També és preocupant la situació, amb alerta màxima, a Marsella, Tolosa i Montpeller.

Un sanitari fa un prova PCR a París (Reuters / Benoit Tessier)

El personal sanitari francès ja es mostra al límit. Set de cada deu malalts atesos a urgències ho són per Covid. Amb les xifres de nous casos a l'alça, el temor és el col·lapse; perquè a la Covid s'hi sumarà la grip en els propers dies.

Falta personal i el que hi treballa se sent cansat. Diuen haver tingut poc temps per refer-se de la primera crisi. Hi ha baixes laborals per Covid i per cansament, peticions de canvis d'unitat, dimissions i un sentiment que no s'ha fet prou i que cal fer més per frenar el fort repunt de casos.
 

Mesures de control a Europa

Altres països s'afanyen a decretar noves mesures de contenció del virus.

Portugal augmentarà el nivell d'alerta aquest dimecres a mitjanit i entrarà en estat de calamitat. Les reunions al carrer, en restaurants o espais comercials hauran de ser com a molt de 5 persones. La mesura ha estat anunciada pel primer ministre, Antonio Costa, que ha tornat a recomanar l'ús de la mascareta, que ara no era obligatori.

I a Irlanda del Nord, el govern ha decretat el tancament dels col·legis i els bars per contenir el repunt de casos de coronavirus. A partir de divendres, els restaurants només podran servir a domicili i menjar per emportar-se. El miniconfinament suposarà estar quatre setmanes sense pubs ni restaurants i dues sense escoles, aprofitant la setmana de festa que es fa per Halloween.

Els resturants estaran tancats durant un mes als Països Baixos. Després de setmanes de rècord de contagis, el país se sotmetrà a un confinament parcial, amb el tancament de l'hosteleria i la prohibició de la venda d'alcohol i drogues. Abandonen, així, l'anomenat "confinament intel·ligent" que deixava en mans del sentit comú la gestió de la pandèmia.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus França
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut