França, condemnada per no fer prou contra el canvi climàtic en una sentència pionera
Manifestació contra l'emergència climàtica organitzada pel col·lectiu Fridays for Future (Reuters/Thilo Schmuelgen)

França, condemnada per no fer prou contra el canvi climàtic en una sentència pionera

Les ONG denunciants consideren la resolució judicial "històrica" i un recordatori per a altres països

Redacció/AgènciesActualitzat

La justícia francesa sentencia que el govern de França incompleix els seus compromisos en la lluita contra el canvi climàtic. Les ONG que van presentar la denúncia fa dos anys ho consideren una victòria històrica per al medi ambient i un avís a altres països.

El cas el van impulsar quatre ONG que acusaven l'executiu gal de no complir els seus compromisos en l'Acord pel Clima de París del 2015, el que inclou un pla per retallar les emissions de CO2.

En la seva resolució, el Tribunal Administratiu de París afirma que: "Hi ha deficiències il·legals per part de l'Estat a l'hora d'implementar polítiques públiques que permetin assolir els objectius que s'ha posat pel que fa a reducció d'emissions de gas d'efecte hivernacle".

En resposta a la sentència, el portaveu del govern, Gabriel Attal, ha assegurat que, malgrat que considera que l'executiu ha estat duent a terme grans esforços per complir amb el mandat autoimposat, és just dir que França va tard a l'hora d'adreçar l'emergència climàtica.

"Comparteixo aquesta observació i hi estem responent, i tots els que urgeixen a l'Estat a anar més enllà haurien de fer propostes perquè puguem assolir aquests objectius i més, si cal", va afirmar dimecres en la roda de premsa periòdica amb els periodistes.


"Victòria històrica"

Cécile Duflot, la directora executiva d'Oxfam França, una de les ONG denunciants, va titllar el mateix dia aquesta decisió de "victòria històrica per la justícia climàtica".

"Per primer cop, un tribunal francès ha establert que l'Estat pot ser considerat responsable pels seus compromisos climàtics", va asseverar Duflot, i va afegir que la resolució és "un recordatori a tots els governs que les accions tenen més força que les paraules".

La judicatura considera que les ONG que van sostenir el cas han patit danys morals a conseqüència de la lentitud de l'Estat a l'hora de combatre el canvi climàtic i ha exigit canvis a l'administració que els paga la xifra simbòlica d'un euro com a compensació.

En paral·lel, el Tribunal de Justícia Europeu va condemnar Hongria per violar "sistemàtica i persistentment" els límits permesos de pol·lució en algunes de les seves regions durant 12 anys.


Alerta dels científics

Fa anys que la comunitat científica està implicada en la lluita contra el canvi climàtic. En un article publicat fa un any a la revista Bioscience, i al qual donen suport més de 13.700 científics de 156 països, els seus autors, eminències en la matèria, sostenen que "els científics tenen l'obligació moral d'alertar clarament la humanitat de qualsevol amenaça catastròfica".

El text recorda que ja fa 40 anys que els experts en clima assenyalen l'amenaça existencial a què s'enfronta la humanitat, però que, malgrat els seus avisos, l'emissió de gasos d'efecte hivernacle no ha parat d'incrementar-se.

Els estudis sobre els efectes de l'emergència climàtica continuen de cara a concretar els efectes concrets d'un canvi del qual pràcticament ningú a la comunitat científica dubta.

Això inclou línies de recerca com les recollides per 57 experts en aquesta qüestió, com allò relatiu als efectes de la desfeta del permagel o la crisi pel que fa a l'accés a l'aigua derivada de l'acció humana al planeta.
 

ARXIVAT A:
FrançaCrisi climàtica
Anar al contingut