Estrasburg

França, condemnada pel Tribunal Europeu dels Drets Humans per negar l'adopció a una lesbiana

Decisió sense precedents a la justícia europea. El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha condemnat França per haver rebutjat l'adopció a una lesbiana. El Tribunal considera provat que l'estat francès ha discriminat la dona per la seva orientació sexual. Per deu vots a favor i set en contra, els jutges europeus han conclòs que França ha vulnerat el dret al respecte a la vida privada i familiar, a més de la prohibició a la discriminació, i l'han condemnat a indemnitzar la víctima amb 10.000 euros per danys morals.

Actualitzat
El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha pres una decisió sense precedents. Ha condemnat França per haver impedit a una lesbiana adoptar una criatura. És la primera vegada que el tribunal condemna un dels estats membres per discriminació de caràcter homosexual.

La demandant, de 45 anys i que viu en parella, va sol·licitar el 1998 una adopció que va ser rebutjada per les autoritats basant-se en els informes d'un assistent social i una psicòloga, que consideraven ambigua la situació de la parella. La dona va recórrer la decisió a la màxima instància administrativa de França, que la va rebutjar, i per això va acudir al tribunal d'Estrasburg.

Els magistrats, per deu vots a set, han considerat que França ha violat dos articles del Conveni Europeu dels Drets Humans, el que fa referència a la prohibició a la discriminació i el que preserva el dret al respecte a la vida privada i familiar. Per aquest motiu, han condemnat l'estat francès a indemnitzar la dona amb 10.000 euros.

La decisió, que crearà jurisprudència, no suposa, però, que el tribunal validi l'adopció de nens per parelles homosexuals a França, segons ha explicat un portaveu dels magistrats. "El tribunal diu que no es pot discriminar per raons d'orientació sexual a l'hora d'autoritzar una adopció. El veredicte estableix que la condició d'homosexual de la demandant va influir en la decisió de les autoritats franceses", ha precisat.

EL 2002 aquest mateix tribunal va decidir en contra d'un homosexual francès que també es considerava discriminat per la seva orientació sexual a l'hora de sol·licitar una adopció.
Anar al contingut