Bangui

França comença a desplegar el seu exèrcit a la República Centreafricana per garantir una transició pacífica

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha autoritzat en una resolució el desplegament de tropes franceses i africanes per protegir els civils en aquest país. París defensa la seva intervenció a la República Centreafricana per garantir una pau que afavoreixi la transició política.

RedaccióActualitzat

L'operació militar francesa a la República Centreafricana ha començat. París ha respost ràpidament a la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que aquest dijous autoritzava el desplegament de tropes franceses i africanes per protegir els civils en aquest país.

Els soldats francesos ja patrullen per l'aeroport i algunes zones de la capital, Bangui, de moment sense incidents. En les pròximes hores arribaran helicòpters de l'exèrcit francès, dins l'operació que s'ha batejat com a Sangaris. En total, es desplegaran uns 1.200 soldats.

París defensa la seva intervenció a la República Centreafricana per garantir la distribució de l'ajuda humanitària i també per ajudar els soldats africans a defensar una pau que afavoreixi la transició política.

La violència que es va desencadenar el març passat al país africà a causa d'un cop d'estat s'ha intensificat en les últimes setmanes. Només aquest dijous es van registrar més de 130 morts en els combats entre les milicies i les forces de seguretat, segons la Creu Roja.

Caos i guerra entre faccions

La República Centreafricana està immersa en el caos des que, fa deu mesos, una rebel·lió va fer fora el govern, i la situació ha degenerat en una confusa guerra entre múltiples faccions.

El març d'aquest any, el líder de l'aliança rebel Séléka, Michel Djotodia, va encapçalar un cop d'estat i es va autoproclamació president enmig de la condemna d'una gran part de la comunitat internacional, incloent-hi la Unió Africana i la Unió Europea. Djotodia va suspendre la Constitució i va dissoldre el Parlament, però va prometre eleccions en un termini de tres anys.

Els enfrontaments entre els grups rebels musulmans i les milícies cristianes d'autodefensa han derivat en massacres i pillatges, i han desplaçat mig milió de persones. Diverses organitzacions internacionals alerten que la República Centreafricana està a les portes d'un genocidi.

Anar al contingut