Persones amb mascareta passegen per la plaça de la Bastilla, a París (EFE / Mohammed Badra)
Persones amb mascareta per la plaça de la Bastilla, a París (EFE / Mohammed Badra)

França aplica un confinament suau a un terç de la població, inclosa la regió de París

Els comerços no essencials hauran de tancar i no podrà haver-hi desplaçaments entre regions als departaments més afectats per la pandèmia

Actualitzat

El govern francès ha anunciat el tancament de comerços no essencials i la prohibició de desplaçaments entre regions a 16 departaments del país, entre els quals hi ha la regió de París. En total, aquest confinament suau afectarà uns 23 milions de persones, gairebé un terç de la població.

Les noves restriccions, que es comencen a aplicar la mitjanit de divendres a dissabte, i s'estendran durant quatre setmanes, busquen limitar l'avenç del coronavirus a França, sobretot a la zona nord del país, on "la progressió de l'epidèmia s'accelera notablement", en paraules del primer ministre, Jean Castex.

 

 

Actualment, la regió de París és l'epicentre de la pandèmia a França, amb una taxa d'incidència de 446 casos per 100.000 habitants en set dies i les Unitats de Cures Intensives a un 102% de la seva capacitat. A més, també s'imposa un tancament perimetral a les altres zones amb una alta incidència de la Covid: els Alts de França, els Alps Marítims, el Sena Marítim i l'Eure.

En ple avenç de la variant britànica, les mesures tenen l'objectiu d'impedir un confinament total. Castex ha defensat la "via francesa" per aixafar la corba, amb mesures que ha considerat "indispensables però equilibrades" per aconseguir "frenar el virus sense tancar el país".

El primer ministre ha qualificat el dispositiu de "pragmàtic, proporcionat i territorialitzat" i l'ha contraposat a les mesures preses a Alemanya, que porta tres mesos amb un tancament dur, o Itàlia, que està a punt de decretar un quart confinament.

Al darrere de la decisió d'evitar un confinament total hi ha la por a les seqüeles psicològiques que pugui tenir en la població i a les conseqüències econòmiques, ja que la regió de París suposa el 30% del PIB francès.

 

La riba del Sena, sense gent, fa quinze dies
La riba del Sena, sense gent, fa quinze dies (Reuters / Michel Rose)

 

Es flexibilitza el toc de queda i es podrà sortir a fer esport

Convençuts que el virus es contagia molt menys en espais oberts, el govern permetrà que la ciutadania pugui sortir a fer esport fins a un màxim de 10 quilòmetres. En els dos confinaments que va haver-hi a França el 2020, la distància màxima permesa era d'un quilòmetre. També es podrà sortir a parcs.

Tot plegat, amb l'objectiu d'intentar reduir al màxim les reunions en espais tancats. Des del mes d'octubre, França manté tancats els bars, restaurants i locals d'oci, a més de teatres, museus i cinemes. Ara, als 16 departaments més afectats per la pandèmia, s'hi afegeixen ara tots els comerços no essencials. Llibreries i botigues de discos, però, podran obrir.

A més, l'actual toc de queda es flexibilitzarà a tot el país i, des d'aquest dissabte, començarà a les set de la tarda. Així, l'executiu de Castex vol afavorir les sortides a l'aire lliure, que es consideren essencials per mantenir l'equilibri psicològic de la població.

Les escoles continuaran funcionant amb normalitat, però als instituts l'alumnes es reduirà a la meitat. A més, el govern ha tornat a fer una crida a generalitzar el teletreball per reduir els contagis a les empreses.

 

Un sanitari es prepara a la clínica Ambroise Paré de Neuilly-sur-Seine, prop de París
Un sanitari es prepara a la clínica Ambroise Paré, de Neuilly-sur-Seine, a prop de París (EFE / Christophe Petit Tesson)

 

França reprendrà la vacunació amb AstraZeneca

A partir d'aquest mateix divendres, França reprendrà la vacunació amb el fàrmac d'AstraZeneca, després que l'Agència Europea del Medicament la qualifiqués de "segura i eficaç".

En roda de premsa, el primer ministre francès, Jean Castex, ha dit que "la vacuna d'AstraZeneca és eficaç contra les formes greus de la malaltia però també és una vacuna segura i sense perill. No s'associa amb un augment del risc global de trombosi". Dilluns, França va anunciar que aturava la vacunació, el mateix dia que ho van fer Alemanya, Itàlia i Espanya.

 

Punt de vacunació a la ciutat de París
Punt de vacunació a la ciutat de París (Reuters / Benoit Tessier)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19França
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut