Fracassa la reunió per desencallar els Jocs d'hivern: Aragó s'enroca i Catalunya no cedeix

La reunió l'havia convocat el president del Comitè Olímpic Espanyol i no hi ha assistit la consellera de la Presidència, enmig de les tensions pel cas Pegasus

Redacció/ACNActualitzat

L'intent de desencallar la candidatura dels Jocs d'hivern del 2030 ha fracassat. Ni Catalunya ni Aragó no es mouen de les seves propostes i el Comitè Olímpic Espanyol prefereix no forçar i seguir negociant.

En la nova reunió entre el COE i els governs català, aragonès i espanyol per acostar posicions sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern del 2030 no hi ha hagut cap canvi. Aragó ha explicat el detall de la nova proposta sabent que les parts ja van signar el document que s'havia estat negociant durant mesos.

La proposta que planteja ara Aragó ni tan sols s'ha arribat a valorar durant les dues hores d'una reunió en què no ha participat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, per evidenciar les tensions amb el govern espanyol per l'espionatge del cas Pegasus.

Víctor Francos, secretari d'estat del Ministeri d'Esport i Cultura, ha assegurat que no donen res per perdut:

"Estem convençuts que hi pot haver Olimpíades. No donem per perduts els Jocs ni donem per tancades les converses."

Víctor Francos, que és secretari d'estat del Ministeri d'Esport i Cultura, creu que hi pot haver un acord (Isabel Infantes/Europa Press)

A la sortida de la reunió el conseller d'Esports del govern d'Aragó, Felipe Faci, ha assegurat que Aragó "no es mourà de les condicions que ha posat", que passen per un nou repartiment de les proves, mentre que la secretària general de Presidència de la Generalitat, Núria Cuenca, ha recordat que el govern, el COE i Aragó ja tenen un acord tècnic tancat.

Ara per ara, segons Cuenca, la solució passa perquè el COE i el govern d'Aragó es reuneixin per trobar una solució:

"Catalunya defensarà els acords de la comissió tècnica, tenim una consulta plantejada per al juliol i aquests són els acords que defensarem i traslladarem a la ciutadania."

La reunió l'havia convocat el president del COE, Alejandro Blanco, per provar de trobar una "solució definitiva" i tancar les discrepàncies suscitades per Aragó pel repartiment de les proves.

En declaracions als mitjans després de la trobada, Blanco ha admès que ara per ara "no hi ha acord" i s'ha mostrat esperançat que les parts acostaran posicions en futures reunions. En tot cas ha recordat que ja hi ha un acord tècnic i ha apel·lat al "respecte, entesa i diàleg" per trobar "el camí" que faci possible la candidatura.

La reunió l'havia convocada el president del COE, Alejandro Blanco (Isabel Infantes/Europa Press)

El conseller d'Esports d'Aragó ha insistit que considera que la proposta tècnica acordada per totes les parts "no és equilibrada" perquè "no representa tot el Pirineu aragonès" i, per tant, el seu govern "seguirà reclamant aquest equilibri". En tot cas, s'ha mostrat disposat a assolir un acord "en les pròximes dates".


Discrepen en el repartiment

Segons l'acord tècnic signat per totes les parts -també pel govern d'Aragó- l'1 d'abril, Catalunya acollirà les proves d'esquí alpí, descens i eslàlom (a La Molina-Masella), snowboard i freestyle (Baqueira-Beret), l'esquí de muntanya (Boí Taüll) i l'hoquei gel (Barcelona).

El conseller d'Esports d'Aragó diu que no canviaran d'opinió (Isabel Infantes/Europa Press)

L'acord situa a Aragó les modalitats de biatló i esquí de fons (Candanchú), patinatge artístic i patinatge de velocitat curta i llarga. Saragossa acolliria les de patinatge i el cúrling es faria a Jaca. Les altres modalitats, el bobsleigh, el luge, els salts i la combinada nòrdica es disputaran en una seu fora de l'Estat encara sense determinar.

Per contra, el govern aragonès vol que Aragó i Catalunya es reparteixin l'esquí alpí, l'esquí de fons, l'esquí acrobàtic i l'snowboard segons la modalitat masculina o femenina, de manera que en un territori es facin les proves masculines i a l'altre les femenines.

 

ARXIVAT A:
Jocs OlímpicsJocs Olímpics Hivern consulta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut