Londres

Fracassa la reunió entre la UE i l'Iran sobre el programa nuclear

"He d'admetre que després de cinc hores de reunió esperava més. Estic decebut". Amb aquestes paraules el cap de la política exterior europea, Javier Solana, ha lamentat el desenvolupament de les negociacions sobre el programa nuclear iranià, que ha tingut lloc a Londres. Per la banda de l'Iran, el seu negociador, Saeed Jalili, ha considerat "inacceptable que es privi l'Iran del dret d'enriquir urani" i ha advertit que, encara que s'aprovés una nova resolució de l'ONU amb sancions, l'Iran no desistirà del seu programa. La reunió d'aquest divendres es veia com l'ultima oportunitat d'evitar més pressió dels Estats Units perquè s'incrementin les sancions internacionals contra l'Iran.

Actualitzat
A banda d'expressar la seva decepció, Javier Solana ha anunciat que es tornaria a reunir amb el negociador iranià abans que s'acabi el mes de desembre. L'Iran ha confirmat que les converses continuaran.

La Gran Bretanya, la Xina, França, Alemanya, Rússia i els Estats Units han avisat que, si aquest desembre no avancen les negociacions, presentaran una nova resolució al Consell de Seguretat. Els cinc membres permanents del consell i Alemanya podrien imposar noves sancions al règim de Teheran per aturar l'enriquiment d'urani, que segons l'Iran té finalitats pacífiques.

En el que no es posen d'acord, però, és sobre quan s'han d'aplicar aquestes sancions. Rússia i la Xina, i en menor terme Alemanya, tenen vincles comercials amb l'Iran i hi són més reticents que els Estats Units, la Gran Bretanya i França.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut