Activistes a favor del dret a l'avortament celebren la victòria en el referèndum, aquest dimarts a Topeka, a Kansas (Reuters)

Victòria del dret a l'avortament a Kansas en un referèndum convocat pels antiavortistes

El 59% dels ciutadans d'aquest estat han rebutjat una esmena que eliminava el dret a l'avortament de la Constitució estatal

Redacció / AgènciesActualitzat

Als Estats Units la majoria de ciutadans de Kansas han votat aquest dimarts en contra d'eliminar el dret a l'avortament de la seva Constitució, en un referèndum promogut pels republicans.

És el primer estat que fa un referèndum sobre aquesta qüestió després de la sentència del Tribunal Suprem del país que va tombar el dret a l'avortament a nivell federal.

Hi ha participat la meitat del cens, una xifra habitual, i amb el 98% del vot escrutat, només el 41% dels ciutadans han votat a favor de l'esmena proposada contra l'avortament, mentre que el 59% hi han votat en contra i, per tant, a favor de mantenir el dret constitucional.


Sorpresa per als analistes

Segons l'agència Reuters, la derrota dels antiavortistes ha sorprès els analistes polítics, que havien pronosticat l'aprovació de l'esmena, amb l'argument que l'electorat republicà participa més en aquests tipus de convocatòries.

Es tracta d'un referèndum rellevant perquè, en ser el primer, pot marcar tendència per als pròxims que es tenen previst celebrar a la tardor a estats com Kentucky, Califòrnia, Vermont i Michigan.

I ha estat una victòria proavortament en un estat que, malgrat que té una governadora demòcrata, els republicans hi tenen una gran tradició i hi controlen la majoria d'institucions.

Cartell a favor de mantenir el dret a l'avortament a Kansas, al juliol a Wichita, a Kansas (Reuters)

Biden: "Una victòria important per a tots els nord-americans"

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha celebrat la derrota dels antiavortistes a Kansas en el perfil oficial de Twitter com a president:

"És una victòria important per a Kansas, però també per a tots els nord-americans que creuen que les dones haurien de poder prendre les seves pròpies decisions de salut sense interferències del govern."

 

La governadora demòcrata de Kansas, Laura Kelly, també ha celebrat la victòria, però s'ha expressat en termes contundents contra "els extremistes" que "volen fer retrocedir el nostre estat en el temps" i ha aprofitat per fer campanya:

"Avui hem rebutjat una iniciativa que posava en risc l'atenció sanitària de les dones, però la feina no s'ha acabat, els extremistes que han intentat comprar el vot avui estan centrant els esforços en les eleccions, volen fer retrocedir el nostre estat en el temps, ajuda'ns a lluitar."

D'altra banda Ahsley All, portaveu de la campanya a favor del no, ha interpretat la victòria com una defensa de la llibertat d'elecció de les dones:

"Els ciutadans de Kansas han entès que aquesta esmena imposava un control governamental a les decisions mèdiques privades."


Hi van a avortar les dones d'estats veïns

A Kansas l'avortament està permès fins a les 22 setmanes de l'embaràs amb restriccions, i les menors d'edat que vulguin avortar necessiten el consentiment dels pares.

Des de la sentència del Suprem estats veïns com Texas, Oklahoma o Missouri han prohibit gairebé del tot l'avortament i moltes dones d'aquests estats han anat a Kansas per poder avortar.

Els republicans de Kansas pressionaven des del 2019 per celebrar el referèndum, després d'una sentència del Suprem de l'estat que va establir que la Constitució protegia el dret a l'avortament.

Cartell a favor d'eliminar el dret a l'avortament a Kansas, al juliol a Wichita, a Kansas (Reuters)

"Valoreu-los tots dos"

El referèndum l'havien criticat organitzacions civils proavortament perquè consideraven que la redacció de l'esmena tenia la intenció de "desinformar i confondre" els ciutadans.

L'esmena rebutjada, que havia rebut el nom de "Value them both" ("valoreu-los tots dos"), en referència a la mare i al fetus, feia confondre el fetus amb l'infant nascut, i confrontava els seus drets amb els de la mare:

"Com que els ciutadans de Kansas valoren tant les dones com els nens, la Constitució de l'estat de Kansas no exigeix que el govern financiï l'avortament i no crea ni garanteix el dret a l'avortament."

La intenció de l'esmena era treure el dret de la Constitució de Kansas i deixar al Congrés i al Senat estatals la decisió de legislar a favor, o no.

"La derrota és una gran decepció"

Les organitzacions antiavortistes, que havien posat moltes esperances en aquest referèndum, ho han viscut com una gran derrota: és el que ha dit Mallory Carroll, portaveu del grup Susan B. Anthony Pro-life America:

"La derrota d'aquesta nit és una gran decepció per als ciutadans de Kansas provida i per a tots els nord-americans, després de la gran aposta que havia fet el moviment."

Així, el moviment a favor de l'avortament ha guanyat la primera batalla en l'aferrissada guerra que va obrir la sentència del Tribunal Suprem de finals de juny.

Aquell dia els sis jutges conservadors del tribunal van acabar amb gairebé 50 anys de protecció federal d'aquest dret, establerta en la històrica sentència del 1973 del cas Roe contra Wade.

Aquest dimarts el govern dels Estats Units ha fet un altre moviment a favor de l'avortament: el fiscal general Merrick Garland ha demandat l'estat d'Idaho perquè considera que ha legislat per impedir fer avortaments encara que la dona estigui en risc.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut