PPP de perfil de Marine Le Pen, líder del partit d'ultradreta Reagrupament Nacional, reacciona a Nanterre la derrota en les eleccions regionals
Marine Le Pen, líder del partit d'ultradreta Reagrupament Nacional, reacciona a Nanterre la derrota en les eleccions regionals (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Fracàs de la ultradreta de Le Pen, que no aconsegueix cap govern regional a França

El mapa regional francès queda igual que fa sis anys i Reagrupament Nacional no aconsegueix governar a Provença-Alps-Costa Blava

RedaccióActualitzat

Reagrupament Nacional, el partit d'ultradreta liderat per Marine Le Pen, no governarà cap regió de França els pròxims anys després de perdre la segona volta de les eleccions regionals a mans de la dreta i l'esquerra tradicionals.

L'anomenat "front republicà", un cordó sanitari per aïllar la ultradreta, ha tornat a funcionar: els ecologistes han retirat la seva llista de la regió Provença-Alps-Costa Blava, on el candidat de Le Pen havia guanyat la primera volta, per facilitar la victòria d'Els Republicans, la formació conservadora de centredreta que aquest diumenge s'han endut entre el 55 i el 57% dels vots.

Els Republicans, doncs, continuaran governant aquesta regió i les altres sis que ja eren de color blau en el mapa sorgit de les eleccions regionals anteriors; i els socialistes i els ecologistes continuaran governant a les cinc regions on ja governaven.

El mapa electoral regional ha quedat igual que el 2015 en unes eleccions marcades també per una abstenció rècord de més del 65%.

 

La ultradretana Marine Le Pen ja ha reaccionat a la seva derrota denunciant que l'"aliança contra natura" del "front republicà" li ha impedit "demostrar als francesos la nostra capacitat per dirigir un govern regional".


Canvis a la cursa presidencial

El fracàs a les regionals també ha complicat la cursa de Le Pen a les presidencials que s'han de fer la primavera de 2022, que d'entrada semblaven un enfrontament a dues bandes entre ella i Emmanuel Macron, l'actual president, líder de La República En Marxa, creat el 2017, que no té implantació territorial.

La irrupció d'Els Republicans redibuixa la cursa per arribar al Palau de l'Elisi en les eleccions que s'han de fer la primavera de l'any que ve.

"La dreta és clarament, avui, l'única força d'alternança", ha defensat el cap d'Els Republicans, Christian Jacob.

Per la seva banda, Macron, que ja havia avançat que no faria cap lectura en clau nacional de les regionals, passa pàgina i imprimeix un to econòmic a la seva agenda visitant, l'endemà de les eleccions, una fàbrica de bateries elèctriques per a cotxes. Això sí, no podrà evitar coincidir-hi amb Xavier Bertrand, líder d'Els Republicans i un dels noms que sonen amb força dins del partit com a candidat presidencial.


Catalunya Nord

A la Catalunya Nord la victòria ha estat per a l'esquerra: la presidenta de la regió d'Occitània, la socialista Carole Delgà, ha revalidat el càrrec amb un 60% dels vots. 

L'extrema dreta, d'altra banda, tampoc no ha pogut imposar-se als cantons on semblava que hi tindria alguna possibilitat.

A Perpinyà, les esquerres han celebrat la victòria cantant "L'estaca"

 

 

La baixíssima participació, fins a 13 punts per sota del 2015, també ha estat protagonista en aquestes regionals. S'explica per la falta d'interès, sobretot dels més joves, i també dels candidats a l'hora d'explicar què es vota, en unes eleccions que sovint s'interpreten com una prèvia de les presidencials.

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronExtrema dreta
Anar al contingut