Pau Riba
Amics íntims, companys de professió i admiradors li han escrit tota mena de missatges (Flickr/CC BY-NC-SA 2.0)

Fotografies, poemes i cançons per acomiadar el Pau Riba més etern a la xarxa

Músics de generacions molt diferents, ciutadans, polítics i personalitats se n'han acomiadat a les xarxes

RedaccióActualitzat

La mort del músic, poeta i escriptor Pau Riba, als 73 anys, ha desencadenat mostres d'estima i de condol. Riba, que ha estat víctima d'un càncer, és recordat pel seu esperit hippy, transgressor i contracultural.

Músics de generacions molt diferents, ciutadans, polítics i personalitats vinculades al sector cultural se n'han volgut acomiadar a les xarxes socials amb versos, enllaços a les seves actuacions, fotografies i altres elements. S'hi pot veure Pau Riba en etapes ben diverses de la seva vida.

El guitarrista Toti Soler ha compartit a Twitter, on el nom de Pau Riba ha estat tendència aquest diumenge, actuacions que van fer plegats.

La cantautora Marina Rossell li ha escrit un comiat que traspua tendresa.

Rossell ja havia parlat d'ell en el programa especial sobre la figura de Pau Riba que va emetre TV3: "El veia més a prop de David Bowie que del Dylan. No sé si li agradaria gaire, això, però jo el veia així. Les performances de Canet... m'agradava aquesta ruptura amb el seu propi temps."

En el mateix programa, Albert Pla deia: "La cultura catalana, per mi, era horrible, era el que m'obligaven a fer al col·le. I quan el vaig escoltar vaig pensar: 'Ah, hi ha gent normal que canta, que fa cançons normals i corrents!'"

Quimi Portet: "Aquest sector d'en Pau, d'en Sisa i d'aquesta gent, sense ser frívol políticament –perquè estava igualment compromès amb la cultura– anava més enllà i buscava una flipamenta més global i més còsmica. Del que en Sisa ha definit com a galàctics, en Pau en seria el gran jefe."

Jaume Sisa: "Ell ha seguit el seu impuls creatiu i no s'ha preocupat de si el món el seguia o no, de si el món li venia al darrere. Ell ha tirat i té una obra extraordinària. I el món, si vol alguna cosa, que el busqui."

Altres grups, com la companyia Elèctrica Dharma, li han dedicat avui un sentit adeu, amb versos de la cançó "Alenar", de Maria del Mar Bonet.

Una fotografia marca de la casa ha estat l'escollida per Manel a l'hora de fer el seu tribut al músic.

Els Pets li han desitjat un bon viatge "cap als estels" i l'han reconegut com una influència important.

El festival Canet Rock l'ha definit com una icona i ha publicat una imatge on es veu un jove Pau Riba en plena efervescència.

Moltes persones han trobat un moment per fer-li un homenatge i han repescat actuacions molt recordades, com aquesta amb l'Orchestra Fireluche.

I s'han tornat a compartir entrevistes antigues, on Riba va fer comentaris transgressors que han marcat la seva trajectòria, com aquesta del 1976.

 

Reacció de les institucions

Les principals institucions del país han reaccionat de seguida a la mort de Pau Riba. És el cas del president Pere Aragonès, que ha destacat l'empremta inesborrable que deixa l'artista en tots els àmbits.

També la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el ministre de Cultura, Miquel Iceta, n'han destacat el compromís, la innovació i la capacitat de transgressió.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, se n'ha acomiadat citant les paraules "Enyoraré enyorar-te", cantades per Riba a la cançó "Nina de Miraguano".

ARXIVAT A:
ObituariMúsicaPau Riba
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut