Nepal

Forts aldarulls i més de 300 detinguts en la primera jornada de vaga convocada per l'oposició al Nepal

Més de 300 manifestants, molts líders polítics, han estat detinguts al Nepal, en la primera jornada de vaga i mobilitzacions de les quatre previstes pels set partits de l'oposició i els maoistes. Les detencions s'han produït arran de la prohibició del dret a manifestar-se imposat aquesta setmana per les autoritats nepaleses perquè consideren que la guerrilla maoista aprofitarà les protestes per infiltrar-se a la capital. Abans-d'ahir, la policia ja va detenir més membres de l'oposició. La vaga està convocada per protestar contra el poder absolut del rei Gyanendra. Dilluns passat, els líders rebels van anunciar un alto el foc unilateral per permetre més afluència a les mobilitzacions.

Actualitzat

En la primera jornada de vaga s'han arrestat desenes de líders polítics en diferents zones del país arran de les mobilitzacions de l'oposició i enmig de forts aldarulls entre els manifestants i les forces de seguretat. Els carrers de la capital estan deserts mentre que la majoria de les botigues continuen tancades. En algunes zones han viscut talls de llum durant hores i durant la nit hi ha hagut toc de queda a Katmandú. Les detencions van començar dimarts i s'han produït arran de la prohibició del dret a manifestar-se. I és que les autoritats nepaleses consideren que la guerrilla maoista aprofitarà les protestes per infiltrar-se a la capital. L'aliança opositora del Nepal ha convocat la vaga per aquest dimecres i els propers dies per protestar contra el poder absolut del rei Gyanendra.

Dilluns passat, els líders rebels maoistes van declarar una treva unilateral per permetre més afluència a les mobilitzacions, tot i que s'han registrat diversos atacs  al sud del país, on han mort una vintena de persones. La guerrilla lluita des del 1996 per establir una república comunista.

Anar al contingut